Doğa Harikası Ormanya’yı Gezelim

Genç Açı olarak, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olma özelliğine sahip Ormanya Doğal Yaşam parkını sizler için gezdik

Bu Gönderiyi Paylaş

Bitki ve hayvanların doğal koşullarına en yakın ortamda yaşamaları için tüm ihtiyaçların yerine getirildiği ORMANYA Doğal Yaşam Parkı’nda ziyaretçiler için de tüm detaylar titizlikle düşünülmüş. Her yönüyle dünya ölçeklerinde bir proje olan Ormanya, aynı zamanda Türkiye’nin ilk Orman Kütüphanesine de ev sahipliği yapıyor. Hadi şimdi bu doğa harikası yeri hep birlikte gezip tanıyalım.

ORMANYA’YA YOLCULUK

Ormanya için yola çıkmadan önce İzmit merkezden hangi otobüslerin gidebileceğini kontrol ettim. İzmit’ten 281 ve 287 numaralı araçlar sizi Ormanya’nın kapısına kadar götürüyor. Yolculuk yaklaşık 20-30 dakika sürüyor, tabii trafiğin durumuna göre saatler değişebilir. Termosa kahvemi hazırladım, fotoğraf makinamı aldım ve düştüm yollara. İlk başlarda çok uzak bir yol bekliyordum açıkcası ama tam aksine kısa ve zevkli bir yolculuk geçirdim. Tamamen şehirden uzak bir yere yapılmış muhteşem manzaralara şahit olabileceğiniz bir yerde Ormanya, tertemiz bir havası var. Tabii benim en büyük şansım tam mevsiminde gitmem oldu sanırım. Hava ne sıcak ne soğuktu tam bir sonbahar günüydü. Ücret konusunda gitmeden önce pek bilgim yoktu fakat oraya gittiğimde öğrendim ki girişler ücretsiz. Bu durum beni mutlu etti açıkcası çünkü böyle güzel bir yeri bence herkes görebilmeli.

TEMİZ HAVADA BİSİKLET TURU

Girişte sizleri büyük renkli bir tabela karşılıyor, içeride birçok yönlendirici tabelalar ve Ormanya’nın iç haritası bulunuyor. Bu yüzden kaybolmanız çok mümkün değil. Ben hemen orman kütüphanesine doğru harekete geçtim çünkü en çok orayı merak ediyordum. Orman kütüphanesine doğru giderken kuş cıvıltıları eşliğinde temiz havada, hafif bir rüzgâr eserken yavaş yavaş yürüdüm. Eğer siz yürümek istemezseniz, KOBİS (Kocaeli Bisikletli Ulaşım Sistemi) tarafından işletilen bisikletler orman yolunun hemen girişinde bulunuyor. 15 kilometrelik bisiklet yolunda güzel bir tur atabilirsiniz. Yürürken yol kenarında yapay bir göle denk geldim. Yanında bir çardak vardı ve şansıma boştu, hemen oturdum ve manzaraya karşı kahvemi içerken biraz dinlendim. Siz de gelirken kahvenizi almayı unutmayın.

ORMANIN İÇİNDEKİ SAKLI EDEBİYAT

Orman kütüphanesine vardığımda kocaman bir heykel ve ağaç gövdelerinden yapılmış bir tabela karşıladı beni. İçeri doğru giden yolda birkaç tane minik kırmızı renkte kütüphane vardı ilgi çekici duruyordu, içerisindeki kitaplar tür tür ayrılmıştı. Ortada büyük bir alan vardı. Etrafında 21 farklı kategoride 2 bini aşkın kitap, bunların içerisinden 10’u yürüyüş yolunda ömrünü tamamlayan çınar ağaçlarından yapılmaydı. 1 Ana Meydan, Meşe, Gürgen ve Kayın adı verilen 3 okuma salonu vardı. Kütüphanenin etrafında oturmak için birçok alan yaratılmıştı hamak, armut oturma grubu, amfi, banklar, salıncak, sallanan sandalye ve yüksek file alanı vardı ama benim en çok hoşuma giden hamaklar oldu açıkçası. Düşünsenize kitabınızı seçiyorsunuz hamağa uzanıyorsunuz ağaçlar ve gökyüzü hafiften kuş cıvıltıları geliyor kulağınıza sizce de kitap okumak için harika bir ortam değil mi? Ben de tam olarak böyle yaptım ve içim huzurla doldu o an.

 

FİLMLERE KONU: HOBBİT EVLERİ

Orman kütüphanesinden çıktıktan sonra yolda yürürken gördüğüm Hobbit evlerine gitmeye karar verdim. Yüzüklerin Efendisi filminin bütün serilerini izlemiş biri olarak burayı görmek beni heyecanlandırdı, gerçekten çok dikkat çekici tasarıma sahip olan bu evlerin etrafında gezerken su sesleri eşliğinde kendinizi bir masalın içinde gibi hissediyorsunuz. Evlerin içerisi boş fakat görünümleriyle gelen ziyaretçiler için dışarıdan harika fotoğraflar çektirme imkanı sunuyor. Hobbit evlerini gezip bol bol fotoğraf çektikten sonra hayvan çiftliğine doğru yürüdüm. 53 farklı türden 467 hayvanı içinde barındıran çiftlik 4 bin dönüm alandan oluşuyor. Alageyikler, ceylanlar, karacalar, gibi birçok tür bulunuyor, tehlikeli olabilecek hayvanların yanına girmek sakıncalı olabileceği için ziyaretçiler belirli mesafelerden bu hayvanların yaşam alanını izleme imkânına erişebilir. At çiftliğinden bahsetmezsem olmaz tabii, çocukların ücretsiz olarak ders alıp binebileceği güzel bir alan yaratılmış.

FARKLI AKTİVİTELERE AÇILAN KAPI

Orman alanında ateş yakmak yasak ama evinizden atıştırmalık bir şeyler getirip ağaçların arasında banklarda güzel bir piknik yapabilirsiniz ya da belediyeye ait olan ufak büfelerden yararlanabilirsiniz. Hayvanat bahçesinin yakınında ufak bir restoran bulunuyor onun yanında da çocuk oyun parkı, siz bir şeyler yerken çocuğunuzda orada eğlenebilir. Benim tercihim evden getirdiğim atıştırmalıkları çimlere oturup yemek oldu. Gezilecek yerlerin aksine sadece yürüyüş yapabileceğiniz parkurlarda var elbette, doğa ile iç içe temiz havada yürüyüş ya da koşu yapmak güzel bir spor aktivitesi olabilir. Kalabilmeniz için tasarlanmış güzel bir Kamp alanı da mevcut Ormanya’nın içinde. 24 karavan ve 50 çadır kapasitesine sahip kamp alanında elektrik, su, duş, wc, atık su döküm, bulaşık yıkama alanı gibi birçok ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz alternatifler mevcut. Doğa ile iç içe kamp fikri kulağa çok hoş geliyor bence, diğer yolculuk planıma bunu dâhil ettim bile ben, peki ya siz?

Muhabir: Buse Özcan