Bir Garip İsim Hikayesi

Konya’nın Taşkent ilçesinde birçok insan kendi ismini kullanmıyor, aslında şehir bu değişikliğin öncüsü. Geçmişte birçok isme sahip olan Taşkent ilçesinin en bilinen adı Pirlerkondu.

Bu Gönderiyi Paylaş

Taşkent'te kimlikteki isimleri ve hitap edilen isimleri farklı epeyce insan bulunuyor. İsimleri değişen kişilerle bir araya gelerek hikayelerini dinledik. Büyük konuşmadan tutun hatta rica üzerine hatta anlık öfkeden kaynaklı bile isim değişimleri mevcut. Taşkent ilçesinde neredeyse hiç kimseye kimlikteki ismi ile hitap edilmiyor hatta öyle ki çocuk yaşta hitap edilen isimleri değiştirilen kişiler gerçek isimlerini uzun zaman bilmiyorlar. 



İşte Fatma Özçetin de bunlardan birisi. İlçede Fakiye olarak bilinen Özçetin’e, doğduğunda babası anneannesinin ismini yani Fatma ismini koyuyor ancak halasının hiç çocuğu olmuyor ve çok sevdiği Fakiye ismini Fatma’ya vermek istiyor. Babası da bu durumu kabul edince Fatma, Fakiye oluyor. Başta ailesi olmak üzere herkes Fakiye diye sesleniyor fakat kimlikteki ismi hala Fatma. Bununla ilgili ilginç bir anısını sorduğumuz Özçetin, “İlkokuldaydım, karne dağıtılıyordu. Öğretmen Fatma Sarıkaya diye ismimi hitap etmişti fakat ben o ana kadar ismimi Fakiye diye biliyordum. Öğretmen senin ismin Fatma dediğinde şoka uğradım  ‘Hayır benim ismim Fatma değil Fakiye’ diye koşarak sınıftan kaçmıştım.” şeklinde anlatıyor.

İSMİNİ AŞKLA DEĞİŞTİRDİLER

Taşkent ilçesinde insanlarla sohbet etmeye başladıkça neredeyse kimsenin gerçek adıyla tanınmadığını anlıyoruz. Her birinin hikayesi farklı aslında. Komşularının Özlem olarak bildiği Havva’nın isminin hikayesinin altında büyük bir aşk yatıyor. Dedesi Havva ismini koyuyor ama amcasının sevdiği bir öğretmen var ve ismi Özlem. Amca bebeğin isminin Özlem olması konusunda ısrar ediyor. Hatta bu ısrar öyle bir boyuta geliyor ki babası ile kavgaya tutuşuyorlar. Baba oğulun arası bozulmasın diye Havva’nın ismi o günden sonra Özlem oluyor ve hala herkes ona Özlem diye hitap ediyor. Özlem’e bu konu hakkında yaşadığı bir sorunu sorduk. Hamile olan Özlem kontrol için hastaneye gidiyor. Doktorlar, Havva Özgürer diye bağırıyorlar sıkça. Özlem hiç üzerine alınmıyor hatta “Kim bu salak iki saattir çağırıyorlar, gitmiyor.” diye geçiriyor içinden. Ardından kimliğini eline aldığında Havva ismi dikkatini çekiyor ve koşa koşa doktorun yanına gidiyor.  Doktora, “Doktor bey içimden az önce kim bu salak diye geçirdim, o salak benmişim.” diyor.

PARAMI VERİN

Bir diğer isim değişikliği hikayesi de Şenbahar Canakar’ın hikayesi. Şenbahar isminin neden değiştiğini anlatıyor. Anakız babaannesinin ismini alıyor. Babası, babaannesiyle kavga ediyor ve sinirle bundan sonra ismi senin ismin değil, Şenbahar olacak diyor ve öyle kalıyor. Enteresan bir de hikayesi var Şenbahar’ın. Müşteri hizmetlerinde çalıştığı esnada bir türlü maaşı yatmıyor. Şefle konuşmaya gidiyor maaşının yatmadığını bildirmeki için, şef ismini sorduğunda Şenbahar diyor, dosyaları kontrol ediyor fakat öyle bir isim yok. Kimlikteki ismini söyleyince olayı çözüyorlar. Şenbahar’ın bir de kardeşi var. Arzu Karabulut. Kimlikteki ismi Arife. Onun isim değiştirme hikayesi de bir hayli farklı. Ailesinin kıramayacağı bir komşuları var ve o komşu Arzu ismini çok seviyor. Bir gün rica ediyor “İsmi Arzu olsa olur mu?” diye. Ailesi de kıramayıp Arzu olarak sesleniyorlar.

BİR TAS SU İLE İSMİ DEĞİŞTİ



Son isim değişikliği hikayesi de Veli’nin. İlçede Gözel Özfuttu olarak bilinen Veli için Gözel ismi önce lakap sonra isim oluyor. Çocukken bir çeşme başında yabancı birisi Veli’den su istiyor, ismini bilmediğinden “Güzel çocuk bir su ver.” diyor. Bunu duyan kuzenleri ve arkadaşları her yerde ‘‘Güzel’’ deyince herkes Güzel demeye başlıyor. İşin içine şive de eklenince Güzel bize Gözel oluyor ve büyükler Gözel çocuklar da Gözel emmi diye hitap ediyor. Lakaptan çok ismi yerine geçiyor artık Gözel ve elli yıldır bu ismi kullanıyor. Bu ilçede yaşayan herkesin ismi bir şekilde değişmiş aslında kiminin annesi, halası komşusu sevdiği için isimlerini değiştirirken kiminin ismi de birileri sevmedi diye değiştirilmiş. Dışardan bakınca ilginç gelen bu değişiklik ilçede yaşayanlar için gayet sıradan. Belki de tarih boyunca Pirlonda, Pirlerkondu gibi isimlerle anılan Taşkent ilçesinin kaderi budur.

 

Muhabir: İbrahim Özçetin