Prof. Dr. Emel Şerife Baştürk seçim sürecinde bilinçli sosyal medya kullanımı üzerine konuştu

Prof. Dr. Emel Şerife Baştürk seçim sürecinde bilinçli sosyal medya kullanımı üzerine konuştu

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Şerife Baştürk, Demirören Haber Ajansı’na seçim döneminde doğru sosyal medya kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sosyal medya kullanımı hakkında tavsiyelerde bulunan Baştürk, “Sosyal medyanın bilinçli kullanımı her dönemde çok önemli fakat seçim gündeminin en yoğun olduğu bu zamanlarda özellikle bireysel kullanıcıların da uygulaması gereken bazı doğru davranışlar var.” dedi.

Sosyal medyada doğru enformasyona ulaşılabilmesi için birden fazla kaynağın takip edilmesinin uygun olduğunu belirten Baştürk, anonim hesapların da güvenilirliğinin sorgulanması gerektiğini dile getirdi. Baştürk, “Doğrudan şahısların kendi açıklamalarını takip etmekte yarar var. Örneğin ben iletişim alanında çalışan bir akademisyen olarak tüm Cumhurbaşkanı adaylarının kendi resmî hesaplarını takip etmeye özen gösteriyorum.” dedi. İçerikle alakalı olası bir şüpheli durumda çeşitli teyit kanallarının olduğunu söyleyen Baştürk, bu gibi durumlarda teyit kanallarını takip etmenin önemli olduğunu ifade etti.

“SEÇİM DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR”

Seçim sürecindeki sosyal medya kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulunan Baştürk, “Seçim demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Sosyal medyada herkesin görüşünü açık şekilde belirtebilmesini arzu ediyoruz.” dedi. Kullanıcıların sakin kalmaları ve linç kültüründen uzak durmaları gerektiğini belirten Baştürk, karşıt görüşleri incitecek veya demokratik tartışma ortamını zedeleyecek paylaşımlarda bulunulmamasına vurgu yaptı. Baştürk, “Bu dönemde hepimiz görüşlerimizi paylaşacağız ki bunların içerisinden kendi doğrumuza karar vereceğiz. Fakat karşıt görüşlere saygı gösteremezsek ve onların düşüncelerini açıklamalarına izin vermezsek demokrasi ortamını yakalamamız çok zor olur.” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada hakaret ve küfür içeren, farklı görüşleri dışlayan paylaşımların olduğunu söyleyen Baştürk, kullanıcıların bu gibi paylaşımlardan uzak kalmasını tavsiye etti. Baştürk, “Siz bu paylaşımları yapmıyorsanız bile bu paylaşımları bazen kınamak için yeniden yayınlanmasına veya ekran görüntüsü alıp paylaşılmasına da aracılık etmeyin.” dedi. Bir paylaşım hakaret içeriyorsa o paylaşımın tamamen görmezden gelinmesi gerektiğini dile getiren Baştürk, eğer şiddet veya tehdit içeriyorsa kullanıcıların sosyal medya hesabı üzerinden şikâyette bulunmalarını önerdi.


Kaynak: DHA

Düzenleme: Oğuzhan Hafızoğlu