“Amatör ruh, profesyonel iş”

Kocaeli Üniversitesi Formula Student Takımı 2015 yılında kurulan okulun köklü takımlarından bir tanesi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi Formula Student Takımı 2015 yılında kurulan okulun köklü takımlarından bir tanesi. Takım, Society of Automotive Engineers International (SAE) tarafından Formula SAE adı altında düzenlenen araçların tasarım ve teknik özelliklerinin yarıştırıldığı mühendislik yarışmalarının yanı sıra pek çok yurtiçi ve yurtdışı yarışmada kendi yaptıkları araçları ile boy gösteriyor. Bünyesinde 85 kişinin bulunduğu takım, “Amatör ruh, profesyonel iş” sloganını benimseyerek yoluna devam ediyor.

“SADECE ARABA YAPMIYORUZ”

Takımda mühendislik öğrencilerinin yanı sıra üniversitenin diğer bölümlerinden öğrenciler de yer alıyor. Sadece araba yapmadıklarından bahseden Takım Başkanı ve Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ömer Öztürk, “Bu işin arka planında iş planı, maliyet analizi, satış ve pazarlama gibi birçok çalışma alanı yer alıyor. Bu yüzden üniversitede öğrencilik yapan her kitleye hitap ediyoruz.” dedi. Öztürk, Kocaeli Üniversitesi bünyesinde yer alan Gallipoli, Sarsılmaz İha Takımı ve Türk Mekatronik kulüpleriyle etkileşim halinde olduklarını da ekledi.

TESLA’NIN SPONSOR OLDUĞU İLK TÜRK TAKIMI

Öztürk, Formula SAE’nin dünya çapında bir organizasyon olduğuna değinirken bu yarışmalardaki takımlara Tesla, Audi ve Lamborghini gibi büyük firmaların sponsor olduğunu belirtti. Tesla’nın sponsorluk için açtığı baş vuruya katıldıklarını ve yaptıkları sunumda tasarımın her aşamasını raporlamalarının onları bir adım öne çıkardığını söyleyen Öztürk, Tesla’nın kendilerine batarya pili gönderdiğini aktardı. Ürettikleri araçta Tesla’nın logosunun bulunmasının kendilerine bir prestij de sağladığını söyleyen Öztürk, “Biz katıldığımız yarışmalar da araçların üzerinde Porsche, Tesla gibi firmaların logosunu gördüğümüzde, takımın ne kadar iyi işler başardığını ve ne kadar köklü olduğunu anlıyoruz.” dedi. Ayrıca Öztürk, Türkiye’nin ilk ve tek turbo şarjlı içten yanmalı aracını ürettiklerini belirtti.

 “HEDEFİMİZ İLK ÜÇE GİRMEK VE TÜRK MÜHENDİSLİĞİNE KATKI SAĞLAMAK”

Takım olarak en büyük hedeflerinin katıldıkları Formula Student yarışmalarında derece almak olduğunu belirten Öztürk, bu yarışmalara 50’nin üzerinde takımın katıldığını ve hedeflerinin de bu seneki yarışmalarda ilk üçe girmek olduğunu söyledi. Öztürk, birçok firmadan destek gördüklerini dile getirirken bu desteğin nedeninin ülkemize katma değer kazandırmak olduğunu ve bu amaçla milli bir şuurla çalıştıklarını ifade etti. Yurtdışında staj yapmayı planlayan arkadaşları olduğundan da söz eden Öztürk, staj sırasında öğrendikleri bilgi ve tecrübeyi Türk mühendisliğine katkı sağlayacak bir şekilde kullanmayı temel amaç olarak gördüklerini söyledi. Öztürk, geçen sene elektrikli bir araç yapımına başladıklarını ancak yaşanan deprem felaketi ve maddi sebepler nedeniyle aracın yapımını tamamlayamadıklarını söylerken, bu sene İtalya, Macaristan ve Çekya’da gerçekleşecek olan yarışmalara iki araçla katılmak istediklerini dile getirdi.

“YARIŞMA ÜCRETLERİ İÇİN DESTEĞE İHTİYA CIMIZ VAR”

Öztürk takımın en büyük motivasyon kaynağının mühendislik yapmak olduğunu belirtirken derslerde görmüş oldukları teorik bilgileri atölye sayesinde pratiğe dönüştürdüklerini söyledi. “Yarışmalara katılmak için bütçe toparlamaya çalışıyoruz. Bu yüzden firmalarla görüşme halindeyiz.” diyen Öztürk, yarışma ücretleri için desteğe ihtiyaçları olduğunu belirtti. Takıma katılmak isteyenler için her dönem başında başvuru açtıklarını da ekleyen Öztürk, “Adaylarımızı başvuru formu üzerinden değerlendiriyor, bir eleme sistemine tabi tutuyoruz. Ön elemeden geçen adaylar mülakata giriyor ve mülakatta başarılı olanlar takıma dahil olmaya hak kazanıyor.” dedi