Genç Açı & Yerel Medya Buluşmaları’nın İlk Konuğu Adem Turgut

Genç Açı & Yerel Medya Buluşmaları’nın ilki Özgür Kocaeli Gazetesi Yazarı Adem Turgut’un katılımıyla gerçekleşti.

Bu Gönderiyi Paylaş

Genç Açı ekibi, Gazetecilik Bölümü öğretim üyeleri ve fakülte öğrencilerinin katıldığı etkinlikte Turgut, yerel medyanın işleyişi ve yerel basının güncel sorunlarıyla alakalı bilgiler paylaştı. Adem Turgut, yerel basının işleyişi hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasında, yerel basının habercilik pratiklerine, Özgür Kocaeli gazetesinin işleyişine ve istihdam süreçlerine değindi. Gazeteci adaylarında bulunması gereken donanımlardan bahseden Turgut, Eskiden çalışmak için başvuranların gramer kullanımlarına bakar, haber yazabiliyor mu, haberi toplayabilir mi ve fotoğraf çekebilir mi gibi sorular soruyorduk. Fakat şimdi teknolojinin gelişimiyle grafik ve kurgu alanlarında da bilgi sahibi olmasını bekliyoruz. Bir gazeteci adayının, dijital gazeteciliğe hazır olması gerekiyor. şeklinde konuştu. 


 



 Gazeteciler Odası bir gereklilik 

 

Gazetecilerin çoğunluğunun yeterli gelir düzeyine sahip olmadığının altını çizen Adem Turgut, sektördeki çalışma şartlarının iyileştirilmesi adına, bir meslek odasının gerekliliğini vurguladı. Turgut, “Tıpkı mühendisler gibi gazeteciler için de asgari bir ücret sınırı belirlenmelidir” dedi. Gazetecilikte mektepli ve alaylı tartışmalarına da değinen Turgut, usta çırak ilişkisinin önemli olduğunu ama değişen medya düzeninde yerel medyanın iletişim fakültesi mezunlarına daha fazla önem vermeye başladığını vurguladı.  

 

Dijitalleşmenin yerel medya platformları üzerindeki etkilerine de değinen Adem Turgut, habercilik pratiklerinin de önemli bir değişim sürecinden geçtiğini söyledi. İnternet haberciliğinde bağlamında yapay zeka uygulamalarından bahseden Turgut, bu yöntemle üretilen haberlerdeki içerik sorunlarına dikkat çekti. Adem Turgut, “Birçok haber ajansı şu anda bu araçları kullanıyor, yapay zekayla arka planda haber üretiyor. Fakat yapay zekanın ürettiği haberleri, soğuk ve duygusuz metinler olarak değerlendiriyorum. Örneğin sossuz makarna olmaz, haberdeki sos da duygulardır. dedi. 

 

Yeni mezun öğrenciler için ulusal ve yerel medyada çalışmanın zorluklarından bahseden Turgut, ulusal medyada arka planda kalma ve kendini gösterememe gibi risklerin, yerel medya organlarına kıyasla daha fazla olduğunu, yerel medyada çalışma fırsatı bulunduğunda bu fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. KOÜHA’da gerçekleşen etkinlik, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.  

 

 

Muhabir : Burkay Aksoy