KOÜHA Ekibi AB-Türkiye Gençlik Forumu'nda

Avrupa Birliği-Türkiye Gençlik Formu 20 Üniversitenin katılımıyla Antalya’da düzenlendi. KOÜHA ekibinin de katılım gösterdiği forum “Dijital Çağda Eleştirel Düşünce ve Dezenformasyon” üzerine yapıldı.

Bu Gönderiyi Paylaş

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve AB Bilgi Merkezleri’nin düzenlediği AB- Türkiye Gençlik Forumu’nun ikincisi Antalya’da yapıldı. KOUHA ekibi, Kocaeli AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Zehra Akyol önderliğinde Gençlik Formuna katılım gösterildi. Forumda dezenformasyon ile beraber malenformasyon, mizenformasyon, yapay zekâ, etik sorumluluklar ve yeni medya gibi konular üzerine bilgiler verildi.


DEZENFORMASYON VE YAPAY ZEKA

Üç gün süren Gençlik Forumu'nda konuşmacılarla öğrencileri bir araya getirerek tanışma ve tartışma ortamı yaratıldı. Kaynaşma etkinliğinin ardından forumda, Antalya TSO Başkanı Ali Bahar'ın hoş geldiniz konuşmasının ardından AB Türkiye Delegasyonu Elçi Müsteşarı Stefano Fantaroni’nin açılış konuşması yapıldı. Gençlik Forumu’nun ilk oturumunu yazar ve akademisyen olan Yalın Alpay gerçekleştirdi. Eleştirel düşünmeye giriş sunumunu yapan Alpay “Yapay Zekâ ve Gerçek Sonrası Çağda Eleştirel Düşünmenin Anlaşılması” üzerine konuştu. AB Türkiye Delegasyonu Stratejik İletişim Sorumlusu Lale Dündar dezenformasyon üzerine ayrılmış oturumda FIMI yayılmasının amaçlarının anlaşılması, sahte haberlerin sosyal ve siyasi sonuçları, sahte haberlerin zararlı etkilerini azaltmaya yönelik stratejiler konu başlıklarını işledi. Malenformasyon ve mizenformasyon kavramlarından bahseden Dündar özelikle günümüzde yaşanmış ve dezenformasyona yol açmış haberler üzerine örnekler vererek anlattı. İlk günün son konuşmacısı Medya Ombudsmanı ve Gazeteci Faruk Bildirici oldu. Gazetecilerin ve içerik üreticilerinin, toplumun bilgilendiricileri ve kamuoyu yönlendiricileri olarak etik sorumlulukları üzerine yaptığı konuşmasında dinleyicilerle soru cevap şeklinde ilerleyerek oturumu tamamladı.  

 

ELEŞTİREL DÜŞÜNCE KÜLTÜRÜNÜN YAYGINLAŞMASI

Genlik Forumu’nun üçüncü gününde Serdar Bilecen’in moderatörlüğünü yaptığı “Bilgi Karmaşasında Netlik Arayışı- Eleştirel Düşünme” panelinin konuşmacıları Gazeteci Özlem Gürses, Psikolog Beyhan Budak ve Doç. Dr. Tirşe Erbaysal Filibeli oldu. Yeni Medya ve Değişen Gazetecilik, Dijital Çağda Sosyal Medyanın Psikolojik Gücü, Eleştirel Dijital Medya Okuryazarlığı ve Doğrulama konuları üzerine panel gerçekleştirildi. Öğrencilerin dezenformasyon üzerine bilinçlenmesi ve medya yönetimini sağlıklı bir şekilde sürdürmeleri amaçlandı. Görülen her bilgiye şüpheyle yaklaşılması ve bunun üzerine yapılmış doğrulama sitelerinden yararlanmak gerektiği anlatıldı. Eleştirel düşünme kültürünün yayılması teşvik edildi. Gün geçtikçe genişleyen medya ile artan yanlış bilgileri engelleyemesek bile azaltılabileceğinin altı çizildi. Uygulamalı deneyimlerle geçen panel soru cevap şeklinde sona erdi. Ardından Katarzyna Sumislawska ile Dezenformasyon Simülasyonu adlı özel oturum yapıldı. Forumun son etkinliği ise Avrupa Dış Eylem Hizmetlerinin düzenlediği "Stratejik İletişim ve Öngörü Bölümü" 20 katılımcı ile İngilizce gerçekleştirildi.