2040: Araçlarda Elektrikli Motor Devri

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Makine Mühendisliği Kulübü (MMK) tarafından Otomotiv Günleri isimli etkinliğin beşincisi gerçekleştirildi

Bu Gönderiyi Paylaş

Makine Mühendisliği Kulübü (MMK) geleneği bozmayarak Otomotiv Günleri etkinliğini düzenledi. Bu yıl Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde beşincisi gerçekleşen programa, alanında uzman birçok konuk katıldı. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) MMK'nın düzenlediği programa Jaguar-Land Rover’dan katılan Melih Demir, Paris Anlaşmasının detaylarını verirken, Youtuber Şafak Soysal araç piyasasının güncel durumunu aktardı.


MÜŞTERİLERE UYGUN TASARIM

Melih Demir, araç tasarımından bahsederken iş hayatında edindiği tecrübelerini de öğrencilerle paylaştı. Bir araç tasarımının 3 yıl sürdüğünü söyleyen Demir, 2 binden fazla parçayla aracı oluşturduğunu bu yüzden çok ince çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Demir, çok farklı parçaların bir araya getirip araç çıkarmanın mühendislik harikası olduğunu vurgularken, “Üretim aşaması için en önemli şey parçaların doğru zamanda düzgün şekilde yerleştirilmesidir.” dedi.


SÜREKLİ YENİLENEN ARAÇLAR

“Bir aracı oluşturmak için 400-500 aracı hurda ediyoruz.” ifadelerini kullanan Demir, “Bizim en büyük amacımız müşteri şikayetlerini azaltmak. Gerçek bir firmanın en önemli konusu müşteri şikayetleridir. Siz aracı sıfır hata olacak şekilde üretiyorsunuz. Ama herhangi bir noktadan şikâyet geliyor. Biz, aracı şikayetlere göre yeniden tasarlıyoruz. Bu konuda mali açıdan da etkileniyoruz.” şeklinde konuştu.


ÖNCE FRANSA SONRA TÜRKİYE 

Fransa’nın yakın zamanda imzaladığı Paris Anlaşmasına değinen Demir, anlaşmanın Türkiye tarafını da anlattı. Paris Anlaşması’na göre 2040’tan sonra tüm araçlar çevre kirliliğini önlemek adına elektrikli motor kullanacak. Anlaşma için şimdiden eyleme geçen Avrupa’yı Türkiye de yakından takip ediyor. 


ARAÇ PİYASASI ZARARDA

Youtube yayıncısı olan Şafak Soysal, kanalında araçları test ederek hem araç almak isteyenlere hem de ilgi duyanlara yardımcı olduğunu belirtti. Otomobilleri anlamak için basın bültenlerinin düzenli olarak okunması gerektiğini söyleyen Soysal, “Kişinin isteklere göre olan araç, en mükemmelidir.” dedi. Soysal, piyasayı yakalamak zor olduğundan araba alım-satım işinin kar sağlamadığının altını çizdi. Soysal “Yeni araçlar birbirinin kopyası olmaya başladı. Cesur hamleler maliyet demek bu yüzden hiçbir şirket bunu istemez.” ifadelerini kullanarak araç piyasasının, üretim ve tasarımda tıkandığından bahsetti.

KOÜ MEZUNUNDAN MÜLAKAT DENEMESİ 

Volvo’dan katılan Burcu Yörük ve KOÜ mezunu, Renault Trucks’tan katılan Özgün Can, öğrencilere mülakat denemesi yaptırdı. Öte yandan ikili, olası iş görüşmesinde yapılması gerekenleri aktardı. Toyotetsu’dan katılım sağlayan Mustafa Oğuz Sevengil, yaptıkları işin yenilik ve iyileştirme odaklı olduğunu anlattı. Söyleşi sonunda MMK tarafından çeşitli çekilişler yapılarak program sonlandırıldı. 

Muhabir: Neslihan Karali, Müjde Liçen