Işık Hızında Yayılan Yalan Haberler

Söyleşileri ve etkinlikleriyle yoğun ilgi gören 12. Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde birçok farklı alandaki panel ve söyleşilerle devam ediyor.

Bu Gönderiyi Paylaş

‘Yeni Medya ve Siyasal İletişim’ adlı söyleşide konuşan Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin, “Yakın dönemin en ciddi problemlerinden biri sosyal medya. Yalan haber ışık hızıyla yayılıyor. Gerçek ortaya çıkana kadar yalan dünyayı dolaşır. Bu söz sosyal medyayı tarif etmek için söylenmiş sanki. Çünkü yalanın bir cazibesi var. Bu sitelerin de bir özelliği var. Türkiye’de yurt dışından fonlanan haber siteleri var.” dedi.

“ALGIYA HÜKMEDEN PSİKOLOJİK HAKİMİYETİ ELE GEÇİRİYOR”
Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle her şeyin değiştiğini söyleyen Şahin, toplumların değiştirilip, dönüştürülmesinde sosyal medyanın çok güçlü olduğunu dile getirdi. Yakın dönemin en ciddi problemlerinden birinin sosyal medya olduğunun altını çizen Şahin, “Biz gazeteciler bazı olayların perde arkasında ne olduğunu biliyoruz. Kamu kuruluşlarının bazı şeyleri bütün netliğiyle aktaramadıklarını biliyoruz. Ama bakıyorsunuz sosyal medya üzerinden bazen iş farklı bir boyuta ulaşıyor. Maalesef algıya hükmeden bir şekilde psikolojik hâkimiyeti ele geçiriyor.” şeklinde konuştu.

‘’ÇOK İYİ ÇALIŞILMIŞ BİR YIPRATMA PLANI’’
Son zamanlarda bir modanın var olduğunu söyleyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençler yurt dışına gidiyor. Pasaportun arasında uçak bileti diyorlar ki ‘Türkiye bir diş hekimi kaybetti. Hollanda bir kargocu kazandı.’ ben bunun da aslında üzerinde çok iyi çalışılmış bir yıpratma planı olduğunu düşünüyorum.” dedi. Türkiye yaşanılacak bir ülke değil algısı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Şahin, algının bu olduğunu ama olgunun çok daha farklı olduğunu iddia etti. Şahin, “Çünkü savaş veya herhangi bir doğal afet meydana geldiğinde Türkiye vatandaşlarını özel uçakla alıp memlekete getirebilen bir yönetim.” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLİK DIŞARIDAN GÖRÜNDÜĞÜ KADAR KOLAY İŞ DEĞİL'

Gazeteciler olarak linç kampanyasına ve sosyal medyadan tehditlere maruz bırakıldıklarını ifade eden Şahin, “Algıyı bu yüzden kırmalıyız. Toplumun tamamına kendinizi beğendiremezsiniz.” dedi. Kendisinin günde 16 saatini işine verdiğini söyleyen Şahin, “Bizlerin gazeteciler olarak hiçbir ayrıntıyı atlamamamız gerekir. Gazetecilik bunu gerektirir.” diyerek sözlerini sonlandırdı. Etkinlik Zafer Şahin’in hayranlarının kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

Muhabir: Enes Deniz