İzmit’e ikinci sanat galerisi açıldı

İzmit'in yeni sanat galerisi ‘Nikomedia’, Haldun Cezayirlioğlu’nun koleksiyonundan “Köy Enstitüleri Kitap ve Efemera Sergisi” ile kapılarını halka açtı.

Bu Gönderiyi Paylaş

Koleksiyoner Haldun Cezayirlioğlu sergisini Cumhuriyet’in 99. yılında açmış olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan ise yaptığı konuşmada, "Biz nasıl nefes almadan yaşayamıyorsak bilim ve sanat da özgür olmadan var olamaz.” sözleriyle bilim ve sanatın özgür olması gerektiğini vurguladı.


“CUMHURİYET'İN 99. YILINI SANATLA TAÇLANDIRDIK”


Fatma Kaplan yeni sanat galerisini 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açarak Cumhuriyet'in 99. yılını sanatla taçlandırdıklarını belirtti. Neden sanat galerisine “Nikomedia” adının verildiğine de değinen Kaplan, “Bu kent İstanbul’dan önce Doğu Roma’ya 46 yıl başkentlik yapmış kayıp şehir Nikomedia, İzmit burası.” sözleriyle açıklarken bu tarihin üstünde yaşandığını ama kıymet bilinmediğini söyledi. Kaplan, serginin yeni nesillere köy enstitülerini tanıtmayı amaçladığını da vurgulayarak, ‘‘Dünyada bir örneği dahi bulunmayan Cumhuriyet ışığını Türkiye’nin en ücra köşelerine bile götüren Türk enstitülerini asla unutmayız.” ifadelerinde bulundu.



Muhabir: Ece Nur Öztürk