2021’in Enleri

Yeni yıla az bir zaman kaldı. 2022’nin heyecanı ve ümidi içimizi sararken, geçtiğimiz 1 sene boyunca en çok merak edilenleri sizler için derledik

Bu Gönderiyi Paylaş

Biz öğrencileri en çok sevindiren, hiç şüphesiz okulların açılmasıydı. Çoğumuz birinci sınıfta olup okula daha yeni alışmıştık. Hayatımızın kırılma noktalarını içinde barındıran okulların salgın nedeniyle kapanması, başta 3 hafta tatlı gelse de bu sürenin uzaması hepimizi biraz boşlukta hissettirdi. Bu süreçte korona, hayatımızdaki her noktada etkili olduğu gibi eğitimde de kendini gösterdi. Hatta öyle ki Türkiye trend aramalarında en çok aranan karma listenin başında “EBA Giriş” geliyor. Sonrasında çıktığı gibi tüm dünyada merak konusu olan “Squid Game”, yine eğitimi ilgilendiren “Açık Öğretim Lisesi” ardından Fenerbahçe’nin “Gel gündüzle gece olalım” tweetiyle transfer anlaşmasını duyurduğu “Mesut Özil” var. Son olarak da ülkemizi derinden sarsan, bir insanlık suçu olan “Elmalı Davası” listede yerini alıyor.

 

KİMİN NESİ KİMİN FESİ?

En çok aranan isimler kategorisinde listenin başında Fenerbahçe oyuncusu “Mesut Özil” geliyor. Ardından her sene alanında göğsümüzü kabartan, dünyaya adını duyuran A Milli Kadın Voleybol Takımımız yerini alıyor. Filenin Sultanları’ndan smaç performansıyla gönüllere taht kuran “Ebrar Karakurt”, en çok aranan ikinci isim oldu. Milli Eğitim Bakanı “Mahmut Özer”, Galatasaray Kulüp Başkanı ve iş insanı “Burak Elmas” ve son olarak Fenerbahçe Kulübü ve Milli Takım futbolcusu “İrfan Can Kahveci” listede yer alıyor.

Türkiye’de dizi izlemek vazgeçilmez aktiviteler arasındadır. Trend aramalarında ilk sırada dünyanın da ilgisini çeken “Squid Game” var. “Sadakatsiz, Aşk Mantık İntikam, Masumiyet” ve sonbaharda yayına giren “Yargı” listeyi oluşturuyor.

2021’de bizi üzen kayıplarımız da oldu. Rasim Öztekin, Doğan Cüceloğlu, Sezai Karakoç, Başak Cengiz, Oğuz Yılmaz, Hüner Coşkuner, Kadir Topbaş, Ferhan Şensoy, Kartal Tibet, Karahan Çantay ve niceleri hayata veda etti.

KORONA HER YERDE

Korona hayatımıza girdiği ilk günden beri yaşamımızın her alanında etkili. Arama motorunda ‘Nasıl?’ kategorisinin ilk dördünde covid 19 etkisi var: “Hayat Eve Sığar (HES) Kodu Nasıl Alınır?”, “Aşı Randevusu Nasıl Alınır?”, “Aşı Kartı Nasıl Alınır?”, “Tam Kapanma Nasıl Olacak?”.  Listenin sonunda farklı olarak “Su Diyeti Nasıl Yapılır?” sorusu yer alıyor.

“Ne zaman?” sorusunun en çok arananlarında, pandeminin başından beri merak konusu olan “Okullar ne zaman açılacak?” sorusu var. Ardından “Kabine Toplantısı Ne Zaman?”, “Yasaklar Ne Zaman Bitiyor?”, “Tam Kapanma Ne Zaman?”, “Kafeler Ne Zaman Açılıyor?” sorularının olduğu listede koronanın hayatımızdaki etkisini bir kez daha görüyoruz.

Kim? kategorisinde Türkiye’de en çok merak edilen “Survivor Kim Elendi?” oldu. “Masterchef Kim Kazandı?” ve “Şampiyon Kim?” soruları ile halkın, televizyondaki yarışma sonuçlarına ilgisi ilk üçe girdi. “Camdaki Kız Hayri Kim?” ve “Galatasaray Başkanı Kim Oldu?” soruları ile liste tamamlanıyor.

AMAN ŞİFAYI KAPMAYALIM

Sağlık, tüm doğanın olmazsa olmazı. İnsan gibi hassas bir canlı için sağlık daha da önemli oluyor. Türkiye’ de “Nasıl Geçer?” arama kategorisi de “Burun Akıntısı Nasıl Geçer?”, “Grip Nasıl Geçer?”, “Öksürük Nasıl Geçer?”, “Arpacık Nasıl Geçer?”, “Pişik Nasıl Geçer?” sorularıyla tamamen sağlıktan ibaret. Zaten korona var. Kendimize dikkat edelim.

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN

Karnımızı acıktıran bir kategorideyiz. “Yemek Tarifleri” aramalarında listenin çoğunluğunu tatlılar oluşturuyor. Listenin başında, 11 ayın sultanı Ramazan ayı denilince akla gelen enfes bir tatlı, “Güllaç Tarifi” var. Ardından bu sene oldukça ilgi çeken “Soğuk Baklava Tarifi” yer alırken üçüncü sırada bulunan eşsiz tadıyla Meksika kültürünün demirbaşı “Taco Tarifi” listeye hareket katıyor. Gelenekselimiz “Tulumba Tatlısı Tarifi” ve dumanı üzerinde yoğun çikolatasıyla ilk kaşıkta yiyen herkesi yürüyen bir mutluluk hormonu yapan “Sufle Tarifi Tencerede” aramalarıyla lezzetli liste tamamlanıyor.

 TIK TIK KOÜ

Okulların açılması bu yıla damgasını vuran ve öğrencileri en çok sevindiren olaydı. Gelgelelim Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) nasıl aranmış. Covid-19, bizi okuldan fiziken ayırsa da eğitimden ayıramadı. Çevrim içi olarak devam ettiğimiz eğitimimizde “KOÜ UZEM Giriş” ile KOÜ en çok böyle arandı. Dersler, sınavlar derken bu sınavların sonuçları da önemli oluyor. Bu yüzden listenin ikinci sırasında “KOÜ ÖBS” geliyor. “KOÜ Sonuç” ve “KOÜ UZEM Tıp” üçüncü ve dördüncü sırada bulunuyor. Son olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE) öğrencilerinin eğitimde aktifliğiyle “KOÜ SBE” ile okulumuz en çok böyle arandı. Yeni yıl hepimize sağlık, huzur ve para getirsin.

 Muhabir: Neslihan Karali