Deneyimli İsimlerden Gençlere Tavsiyeler

Birçok şehirde seminer düzenleyen Kişisel Gelişim Zirvesi pazar günü Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

TRT Spor Spikeri Erdoğan Arıkan topluluk önünde konuşma ve hitabet sanatı ile ilgili, Girişimci/yazar Mustafa Açıkgöz girişimcilik hakkında ve son olarak TRT Haber Spikeri Tijen Karaş’ın beden dili ve diksiyon hakkındaki tecrübe ve tavsiyelerini konu alan keyifli bir seminer düzenlendi.

HAYAT BİZE GOLLÜK PASLAR VERİYOR

Konuşmasının başında Kocaeli Gölcük’de büyüdüğünü söyleyen Erdoğan Arıkan, spikerlik hayatına nasıl başladığını tecrübeleriyle birlikte anlattı. Başarılı olabilmek için en önemli şeyin iletişim olduğuna dikkat çeken Arıkan, “İletişim konusunda ne kadar başarılı olursak kendi alanımızda da o kadar başarılı oluruz” dedi. Kelime seçimlerini zenginleştirmenin, aynı şeyleri farklı kelimelerle anlatmanın iletişimi oldukça etkilediğini kısa bir hikayeyle anlattı. Teknik ve duygusal iletişimden bahseden başarılı spiker seyircilerden 4 kişiyi sahneye alarak topluluk önünde konuşma ve diksiyon hakkında taktikler verdi. Topluluk önünde konuşmanın insanları heyecanlandıran ve korkutan bir eylem olduğundan bahseden tecrübeli sunucu, şu önerilerde bulundu; “Konuşma yapacağınız konuya iyi hazırlanarak, kendinize güvenerek ve iyi bir diksiyona sahip olarak hayatınızın hemen hemen her alanında başarılı olabilirsiniz.”

HER DENEYİM YENİ BİR BAĞLANTI

Kocaeli Üniversitesi mezunu girişimci ve yazar Mustafa Açıkgöz 26 yaşında sevdiği işi deneye deneye bulmuş bir insan olduğunu ve birçok ünlü ismin menajerliğini yaptığını belirtti. Kocaeli Üniversitesi’ndeki Genç Girişimciler Kulübü’nün kurucu başkanı olan Açıkgöz, bu program sayesinde birçok insan tanıdığını ve bağlantı kurmanın önemine vurgu yaptı. Yurtdışında birçok işte çalıştığını, deneyimler kazandığını ve dilini geliştirdiğini belirten Açıkgöz, kimler girişimci olabilir-olamaz konuları üzerinde durdu. Kendini geliştirdiği iş hayatı üzerinden son derece önemli tüyolar veren Açıkgöz, yaklaşık 40 dakika süren hem eğitici hem eğlenceli  bir sohbet gerçekleştirdi.

“KÜÇÜKKEN KEKEMEYDİM”

Programın son konuşmacısı çoğu insan tarafından 15 Temmuz Darbe girişimi ile tanınan TRT haber spikeri Tijen Karaş oldu. İyi bir konuşmacıda sesi güçlü kullanmanın ve iyi bir dil bilgisine sahip olmanın  ne kadar önemli olduğunu belirten ünlü spiker, seyircilerden bazılarını sahneye alarak kısa bir beden dili ve diksiyon eğitimi verdi. Küçükken kekeme olduğunu söyleyen Karaş, bu sorunun 5. sınıfta kendiliğinden düzeldiğini anlattı. Bir müzik-eğlence programında sunucuyu görüp etkilenen Karaş “O an spiker olmak istediğimi anladım ve azmettim. Bu işin ucundan değil de paçasına yapıştım.” dedi. Kendisinin de uzaya meraklı olduğunu belirten ünlü spiker, branş dışında başka bir konuyla hatta konulara alakalı merakın ve bilginin olmasını gerektiğine dikkat çekti.

Muhabir: Ece Nur Öztürk