Mühendis Adaylarına Sektörden Kapılar

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Makine Mühendisliği Kulübü’nün altıncısı düzenlediği KUMMPAS günleri, Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonunda son gününü gerçekleştirdi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Elon Musk'ın 'Mars Projesi'nden, farklı şirket yöneticilerinden öğrencilere tavsiyelere, iş olanaklarından, projelere kadar bilgilerin öğrenciler ile buluştuğu etkinlik, yoğun ilgiyle takip edildi. Etkinlikte, Fortes Teknik Satış Müdürü Sadık Hazar Şaybak, SpaceX Uçak Teknisyeni Samet Saray, Eski Tüpraş Rafine Müdürü Ziya Gürün ve Monster Notebook İş Geliştirme Müdürü Serkan Karamahmutoğlu konuk edildi. Katılımcılar, kendi alanlarındaki tecrübelerinden bahsetti ve şirketleri hakkında mühendis adaylarına önemli bilgiler aktardı.


YENİ DÜNYA YENİ DÜZEN

Ar-Ge çalışmalarımızı çoğunlukla insanlık yararına yaptıklarını belirten Sadık Hazar Şaybak, “Şirketimiz teknolojiyi sonuna kadar kullanarak yeni dünya düzenine uyum sağlayan ürünler geliştirmekte ve çözümler üretmekte.” dedi. Şaybak’a göre çalışanların gereken yerlerde inisiyatif kullanması hem şirketin saygınlığını hem kişinin gelişimini sağlamakta. Şaybak “Bizim en sevdiğimiz iş yeni mezunlarla yapılan çalışmalardır. Çünkü yeni mezunlar kendini geliştirmeye ve öğrenmeye açık olurlar.” sözleri ile gençlerin Fortes firmasında istihdam sağlayabileceklerini belirtti. Şaybak konuşmasının sonuna gelirken gençlere, “Çözüm ortakları ile aralarındaki iletişimi güzel kurarsanız sizin için faydaları olur.” ifadelerini kullandı. 

KENDİNİZİ SINIRLAMAYIN

Los Angeles’tan görüntülü bağlantıyla etkinliğe katılan Samet Saray konuşmasını başında, büyük firmalarda çalışmak için prestijli okullardan mevzun olmaya gerek olmadığını sadece çok çalışma ve azim gerektiğini belirtti. Kendisinin de çalışmaya çok önem verdiğini ve haftada yaklaşık altmış saat çalıştığını söyledi. Saray, “SpaceX; kendi yararı için değil, insanlık için çalışmalarını sürdüren bir şirket.” diyerek şirketin amaçlarını sıraladı. Şirketinin, Mars projesini yöneten tek şirket oldukları ve bunu için dünyanın en büyük roketini ürettiklerini gururla dile getirdi. Saray “Elon Musk çalışanlarına ve şirketine çok önem veriyor bence dünyanın en alçak gönüllü adamı çünkü şirkette kendine ait özel bir odası bile yok.” diyerek çalışanların Elon Musk ile birebir iletişime geçmesinin kolaylığını vurguladı.

BAŞARILI OLMAK İNSANIN KENDİSİNE BAĞLI

Eski Tüpraş Rafine Müdürü Ziya Gürün gençlerin hata yapmaktan korkmamaları gerektiğini belirterek; “Çok keşkelerim oldu. Yurt dışında çalıştım, Amerika'da eğitim gördüm ve çok büyük projelerde yer aldım ama hata yapmaktan korkmadım. Siz gençler, siz de hata yapmaktan korkmayın.” ifadelerini kullandı. Araştırmalar yaptığına, mühendisliğin teorik tarafını bırakmadığına vurgu yapan Gürün; ”Sürekli olarak yaptığım teorik araştırmalarım doktoramda yardımcı oldu.” dedi. Okul hayatındaki başarının iş hayatındaki başarıyla doğru orantılı olmadığını ifade eden Gürün, Özel sektörün, devlet sektörüne göre daha rekabetçi ve seçici olduğunu belirtti. Gürün sözlerini, başarılı olmanın yolunun insanın kendisinden geçtiğini, önce istemesi ve uğraşması gerektiğini vurgulayarak bitirdi.

‘ÜNİVERSİTE CANAVARLARI’ PROJESİ

Monster Notebook İş Geliştirme Müdürü Serkan Karamahmutoğlu, belli prensipler doğrultusunda kurulmuş bir şirket olduklarını belirterek: “Kaliteden ödün vermeyen bir firmayız.” dedi. Karamahmutoğlu, Monster firmasının iletişime önem verdiğine vurgu yaparak, “Müşterilerimizin feedback’i bizim için önemli. Kurucumuz İlhan Yılmaz, genelde müşterilerimizin sitelerimize yazdıkları yorumları bizzat cevaplar” ifadelerini kullandı.  Küresel bir marka olmak istediklerinin en önemli prensipleri olduğuna değinen Karamahmutoğlu, “Şu an dünyada birçok ülkeye mağaza kurduk ve satış yapıyoruz.” diye konuştu. Kurumsal olarak sosyal sorumluluk projeleri yürüttüklerine vurgu yapan Karamahmutoğlu, üniversite öğrencileri için de ‘Üniversite Canavarları’ adında bir projeleri olduğunu belirtti.


Muhabirler: Kumsal Yürek, Tolga Gökay Günay, Kerem Gökkür.