Risk Toplumu Türkiye

Olympus Günleri etkinliği, ikinci gününde de yerini aldı.

Bu Gönderiyi Paylaş

Teknopark’tan Erçin Dinçer’in katılımıyla başlayan etkinlik, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendis Beyinler Kulübü (MBK) tarafından düzenlendi. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Dinçer, “Türkiye’de İş Hayatı ve İş Koşulları” başlıklı sunumunu anlattı. Dinçer, “Siyasi ve ekonomik olarak sürekli değişkenlik gösteriyoruz. Coğrafi yapıdan kaynaklı olarak, uzun vadeli plan yapılacak bir ülke değiliz.” dedi. Etkinliğin ikinci oturumunda Microsoft Satış Yöneticisi Anıl Pazar, Roketsan Stratejik Yönetim Analisti Gürçin Gökçebağ katıldı. Her iki konuşmacı da mühendis adaylarına tavsiyelerde bulunurken, aynı zamanda tecrübelerini de aktardı. 


FRANSA İLE BERABERLİĞİ YAKALADIK

Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksine (Doing Business) göre Türkiye 2017’ de iş yapma kolaylığı 69. sıradayken, 2020’de 33. sıraya yükseldi. Bu kategoride yükselen Türkiye, Fransa ile aynı puanı aldı. Dünya Rekabet Endeksin’de de Türkiye’nin, 61. sırada yer aldığını ifade eden Dinçer, bu durumun kendisini üzdüğünü belirtti. Dinçer, “Çünkü rekabet endeksi ne kadar ihracat ettiğinizi gösteriyor. Teknolojik alt yapımız yeterli değil. Bu yüzden listenin gerisindeyiz.”  sözlerini ekledi.

İŞ GÜVENLİĞİNDEN SINIFTA KALDIK

İş güvenliğine de değinen Dinçer, bu konuda Türkiye’nin yeterli olmadığına dikkat çekti. Dinçer, “Türkiye, sigorta yapmak ve yaptırmak kategorisinde Avrupa standartlarına göre yüzde 75 düşük oranda.” dedi.

“MİSYONUMUZ MİLLİLEŞTİRMEK”

Tübitak SAGE’den Ataman Aydoğdu, savunma sanayisinin öneminde dikkat çekti. Aydoğdu. “Savunma sanayisinde misyonumuz, her şeyi millileştirmektir.” dedi. Aydoğdu, “Bu alanda sürekli yenilik üreterek hep bir arayış içindeyiz. O yüzden her zaman gelişim gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı. Sohbet tarzında gerçekleşen oturumda Aydoğdu, KOÜ’lü gençlerle iş hayatındaki tecrübelerini de paylaştı.

PARA KAZANMAKTAN ÇOK KENDİNİZİ GELİŞTİRİN”

Anıl Pazar online katıldığı oturumda gençlere tavsiyeler verdi. Pazar, asıl amacın gençleri yönlendirmek, karşılaşacakları zorlukları anlatmak ve motivasyon vermek olduğunu ifade etti. Pazar, “Para kazanmaktan çok kendinizi geliştirin. Hedefiniz gün sonunda sağlıklı ve mutlu kalabilmek olsun. Bunun yanı sıra önemli noktalardan biri de İngilizce öğrenmek.” dedi.

 

“ÇİP İHTİYACI GİDEREK ARTIYOR”

Oturumun diğer konuşmacılarından Gürçin Gökçebağ, bir kadın ve siyaset bilimci olarak Roketsanda çalıştığını, kendisine sürekli yapamazsın dediklerini fakat başardığını ifade etti. Gökçebağ, çip ihtiyacının giderek arttığını, bölgesel çip yatırımlarında yükseliş olduğunu bu yüzden de dış politikayı takip etmemiz gerektiğini tavsiye etti. Asla vazgeçmemek konusunda ısrarcı olan Gökçebağ, tekrar tekrar denemeyi ve başarısız olmaktan korkulmaması gerektiğini söyledi.


Muhabir: Neslihan Karali, İbrahim Özçetin, Enes Deniz