Covid Kanla Bulaşmaz

Ortalama olarak altı ayda bir yurtlara ve okullara kan almaya gelen Türk Kızılayı, kan bağışı oranlarının pandemiden etkilendiğini duyurdu.

Bu Gönderiyi Paylaş

Eskiden öğrencilerin daha aktif ve gönüllü oldukları kan bağışında artık istedikleri orana ulaşamadıklarını belirten görevliler bunun sebebinin pandemi olduğunu düşünüyorlar. Kızılay görevlisi “ Covid kanla bulaşan bir hastalık değil ama çoğu kişi bunu bilmediğinden kan vermeye çekiniyor. Bu yüzden onlara kızamıyoruz, çünkü bilmiyorlar. Bu konuda gerekli bir açıklama yapılmasını isterdik.” dedi. Bir diğer sebebi de insanların bağışıklıklarının düşmesinden çekinmeleri olarak gösteren Kızılay görevlisi kan vermenin bağışıklıkla bir ilgisi olmadığına dikkat çekti. 

KİMLER, NE ZAMAN KAN VEREBİLİR? 

İlk olarak 18 yaşını dolduran herkesin kan verebileceğini söyleyen görevliler kadınların 4 ayda, erkeklerin ise 3 ayda 1 kan verebileceğini söylerken ek olarak da, Covid olanların karantina bitimlerinden 28 gün sonra ve covid aşısı olduktan 1 hafta sonra kan verebileceklerini belirttiler. 

ÖNEMLİ OLAN HAYAT KURTARMAK

Son olarak kan vermenin her şeyden önce hayat kurtarmak olduğunu söyleyen Kızılay görevlisi “Her insanın, her kurumun bir sevmeyeni vardır. Elbette ki bizim de vardır. Ama burada önemli olan verdiğin kanın kurtardığı 3 hayattır ve dikilen 1 fidan." olduğunu vurguladı. Görevli, bu güzelliğin farkına varıldığında bir sürü fidanın dikimine ve yüzlerce hayatın kurtarılmasına vesile olacağını duyurdu. 

Muhabir: Ece Nur Öztürk