YÜZYILIN OZANINDAN, FUAT SEZGİN'E UZANAN YOLCULUK

Başarılı yönetmen Hacı Mehmet Duranoğlu son projesi Prof. Dr. Fuat Sezgin belgeselini bize anlattı

Bu Gönderiyi Paylaş

Yüzyılın Ozanı: Aşık Veysel, Ah Yalan Dünyada, İmzaların İzinde gibi başarılı belgesellerin yönetmeni Hacı Mehmet Duranoğlu son olarak Prof. Dr. Fuat Sezgin belgeseli için yönetmen koltuğuna oturdu. Belgesel-Sinema Yönetmeni Duranoğlu bizimle belgesel-sinema yolculuğunu paylaştı.


Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu, Belgesel-Sinema Yönetmeni Hacı Mehmet Duranoğlu ile Kocaeli Üniversitesi Haber Ajansı (KOÜHA) olarak belgesel- sinemacılık hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. “Yüzyılın Ozanı: Aşık Veysel, Garip: Neşet Ertaş, İmzaların İzinde, Bırakın Çocuk Oynasın” gibi birçok esere imza atan Duranoğlu, son belgeselinde, 2018 yılında vefat eden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatını konu alıyor. Aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başlayan Duranoğlu, belgesel- sinemacılık hakkında sorularımızı yanıtladı.

BİR GARİP AŞIK

Bozkırın Tezenesi, saz ustası Neşet Ertaş hayattayken belgeselini çeken ve tanışma fırsatı yakalayan Hacı Mehmet Duranoğlu, bize süreci şu cümlelerle aktarıyor: “Aslında hikaye şurada başlar: Neşet Ertaş , kendisi bir halk ozanıdır. Takdir edilir ki Anadolu’da ‘abdallar’ diye bildiğimiz bir ustalar grubu vardır. Acınızı, sevincinizi kendi yetenekleriyle saza, söze dökerler. Onlar bu toplumun yapıtaşıdır, mayasıdır. Çünkü, insana dair insanlık durumlarını şiirleştirmiş sonra bunları insanlara çalıp söylemişlerdir. Ben , ilkokul beşi bitirdiğimde ‘saz çalacağım’ diye evi birbirine katardım. Nihayetinde ablam bana bir saz aldı. Dolayısıyla oradan Türk halkıyla ve abdallarla bir bağım var. Sonra İletişim Fakültesi bitirip belgesel yapma amacını önümüze koyarsak ; ben belgesel-sinema yapacağım ama ne yapacağım? İşte cevabı buydu. Tanıdığım, bildiğim kişileri, kültürleri daha geniş kitlelere aktaracaktım. Belgesel yaparak araştıracağım. Öncelikle Aşık Veysel belgeseliyle yola çıkmış olduk. Sonrasında 2005 yılında Neşet Ertaş hayattayken çekimini yaptık. “Garip- Neşet Ertaş” belgeseli Ulusal bir kanalda yayınlandı. O vesile ile kendisiyle bizzat tanışmış oldum.”

Galeri