Tüketim Psikolojisi Söyleşisi Gerçekleştirildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Sıfır Atık Festivali’ne katılan Psikiyatri Hekimi ve Yazar Kemal Sayar, ‘Tüketim Psikolojisi’ konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Konuşmasında içerisinde bulunduğumuz çağın bize 'Tükettiğin kadar varsın.' görüşünü dayattığını lakin bu görüşün yanlış olduğunu dile getiren Kemal Sayar, bu tüketim çılgınlığına dur denilmesi gerektiğinin altını çizdi.  

  

'YERYÜZÜNE SAHİP ÇIKMALIYIZ' 

Psikiyatr ve Yazar Kemal Sayar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte her geçen yıl küresel ısınmanın arttığını ve önümüzdeki yüz yıl içerisinde bu artışın çok yüksek seviyelere çıkacağını belirterek, "Bize çölleşen bir dünya bırakılıyor. Biz kişisel anlamda sorumluluk alarak bunun önüne geçmeye çalışmalıyız. Yeryüzüne sahip çıkmalıyız." ifadelerini kullandı. Tüketim alışkanlığının artış göstermesinde reklam sektörünün katkısının fazla olduğundan bahseden Sayar, reklam endüstrisine karşı daha dikkatli olunmasına dair uyarıda bulundu.  

  

'EGO SİSTEMDEN EKOSİSTEME GEÇMELİYİZ'

Kainatla bir bütün içerisinde olduğumuzu vurgulayan Sayar, "Biz bu kainatın efendisi değiliz aksine bu kainatın bir parçasıyız. Bu kainatın bir parçası olduğumuzu bilerek, egomuzu bir kenara bırakarak ve bu kainatla karşılıklı ilişki ve bağlılık içerisinde olduğumuzu bilerek hareket etmeliyiz." dedi. Sayar, hırs içinde dünyayı yağmalamayı bırakıp, dünyayı tasarruflu bir şekilde kullanmamız gerektiğine vurgu yaparak israf etmememiz gerektiğini dile getirdi. 

  

'GÜZEL DÜNYA İÇİN ANAHTAR BİZDE'

İnsanın sadece kendisini gözeterek hareket ettiğinde zarara uğrayacağını ifade eden Sayar, insanın dünyayı ve diğer canlıları gözetmesinin daha doğru olduğunu belirtti. Diğer bir yandan dünyayı temiz ve tutumlu kullanmamızın zor olmadığını, daha güzel dünyanın anahtarının bizlerin elinde olduğunu vurgulayan Sayar, bu durumun gerçekleşmesi için kendimize ve daha güzel bir dünya düşüncesine inanmamız gerektiğini belirtti. 

  

Muhabir: Kerem Osman Gökkür, Ümran Görkem, Azra Mutlu, Hayal Cingöz