Kocaeli Kongre Merkezi’nde “İzmit Körfezi Hedef Sağlıklı Ekosistem” konferansı düzenlendi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu, “İzmit Körfezi Hedef Sağlıklı Ekosistem” isimli konferans Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Bu Gönderiyi Paylaş

Konferansa Kocaeli Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da katıldı. Konferans başlamadan önce Yönetmen Tahsin Ceylan’ın  “Derinlerdeki Yaşam İzmit Körfezi “adlı belgeselinin gösterimi yapıldı. Belgesel İzmit Körfezi’ndeki balık ve diğer canlıların türlerine  dair bilgiler vererek İzmit Körfezi'nin önemini vurguladı. Ayrıca belgeselde özellikle istavrit balığının İzmit Körfezi'nin en önemli balık türü ve ekonomik gelirlerinden biri olduğunu da belirtti. 

DOĞANIN ALKIŞLANMASI LAZIM

Bölgemizde doğaya gereken önemi vermemizi ve biyoçeşitliliğin koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Yönetmen Ceylan, bu sayede burada bir turizm faaliyetinin gelişebileceğini belirtti. İzmit’te dalış faaliyetlerinin anormal derecede az olduğunu bunun da üzerine gidilmesi gerektiğine de değindi. Daha sonra sahneye Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın konuşma yaptı. Belgesel yapımında dalış deneyimi kazanan Büyükakın, bunu herkesin deneyimlemesi gerektiğini söyledi.

 

GELECEKTE PİŞMAN OLMAYALIM

Bazı olayların olana kadar farkedilmediğini belirten Tahir Büyükakın, ekosisteme sahip çıkılması gerektiğini, ayrıca zarar verecek her türlü davranıştan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Büyükakın “Sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekiyor.” dedi. Tahir Büyükakın ek olarak ilerleyen süreçte Marmara Belediyeler Birliği’nde, Marmara Denizi için ekosistemi güçlendirme ve balıklandırma çalışmaları yapacaklarını, bu konuda araştırmalar yapıldığını belirtti.

 

DENİZİMİZİ TANIYOR KÖRFEZ’İMİZİ KORUYORUZ

Bir sonraki konuşmacı olan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz “Zamanında Sanayi Devrimi'ni gerçekleştirmediğimiz için hala acısı çekiliyor.” dedi. Yavuz, önemli olanın temizlemekten çok kirletmemek olduğunu vurguladı. İnsanların bilmediği için değil, bildiği halde yapmadığını aktaran Seddar Yavuz gerekli özeni gösterdiklerini belirtti. Panelin devamında bu alanda uzmanlaşmış isimler tecrübelerini ve çözüm önerilerini dinleyicilerle paylaştılar. Bölgede yanlış sanayileşmeyle ve çevre bilinci olmamasıyla oluşan ekosistemsel sorunların gitgide düzelmeye başladığını belirtirken  bu sorunlar için oluşturdukları çözümleri de aktardılar.

 

Muhabir: Göktuğ Er, Halise Kardaş, Tuğçe Okur, İbrahim Özçetin