Felsefe Bölümü’nde Otomatik Portakal konuşuldu

Fen Edebiyat Fakültesi’nin konferans salonunda 18 Ekim Çarşamba günü Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü, Edebiyat Kulübü ve Sinema Kulübü’nün “Kitap ve Film İnceleme Etkinliği” başlıklı ortak etkinliği gerçekleştirildi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Farklı disiplinlerin bir araya geldiği etkinlikte, kitap ve film incelemesi yapıldı. Etkinlikte yazar Anthony Burgess’ın Otomatik Portakal (A Clockwork Orange) kitabı edebiyat, sinema ve felsefe alanlarının farklı bakış açıları ile incelenirken, etkinlik boyunca birçok bölümlerden öğrencilerin soruları da cevaplandı.

EDEBİYAT VE SİNEMADA OTOMATİK PORTAKAL

Etkinlikte ilk sözü alan Edebiyat Kulübü Başkan Yardımcısı Hanne Sekilli, Otomatik Portakal eseri hakkında bilgilendirme yaparken, kitabın dönemin modernleşme ve değişim yanlarını yansıttığını dile getirdi. Sekilli, kitaptaki Alex karakterinin özelliklerini ele alarak, karakteri toplumsal konumu üzerinden değerlendirdi. Eseri sinema bağlamında ele alan Sinema Kulübü Başkan Yardımcısı Elif Karacakaya ise, filmin yönetmeni Stanley Kubrick’in baş karakteri kitaptakine kıyasla kendi üslubu ile yorumladığına değindi.

AKIL VE GÜDÜNÜN ÇATIŞMASI

Felsefe Bölümü Araştırma Görevlisi Adnan Akan’ın sunumuyla devam eden etkinlikte, Arş. Gör. Akan eserin felsefi boyutunu açıkladı. “Toplumsal koşullar bizim bireysel eylemlerimizi belirler. İnsanları diğer varlıklardan ayıran, otomatik olarak gelişen olayların dışına çıkılabilmesidir” diyen Arş. Gör. Akan, “Bu kitap felsefe bölümü açısından iki şekilde değerlendirilir. Biri akıl diğeri ise güdüdür. Bu kitapta olduğu gibi akıl güdülerle her zaman çatışır. Güdüleri bastırmanın üzerine şekillenmiş bir eserdir.” şeklinde ekledi.  Etkinlik soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Muhabir: Nisanur Karahan, Gülbahar Karagöz, Meltem Arca