Oyuncu Rıza Sönmez: Yemek Yemek Doymak Değildir

Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde düzenlenen 2. Film Festivali Etkinlikleri kapsamında Oyuncu Rıza Sönmez, dünyada ve Türkiye’de gastronominin yönü ve öneminden bahsetti.

Bu Gönderiyi Paylaş

Oyuncu Rıza Sönmez, öğrencilerle birlikte katıldığı söyleşide öğrencilere, yemek yemenin doymak olmadığını, bu eylemin bir deneyimleme, kültürel bir yolculuk olduğunu söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde düzenlenen 2. Film Festivali Etkinlikleri kapsamında, Oyuncu Sönmez, Gastronomi Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Söyleşinin moderatörlüğünü Arş. Gör. Mert Demiral üstlendi. Moderatör Demiral, açılış konuşmasını yapması üzere Emrah Özkul’u kürsüye davet etti. Açılış konuşmasını yapan Özkul, Sönmez’e “Akademide sizin gibi kişiler olsa bizlere çok yardımı dokunur” dedi. Özkul, konuşması sonrasında söyleşiyi başlatmak üzere Sönmez’i sahneye davet etti.

Bir insanın sabırlı olması için yaptığı işi sevmesi gerektiğini söyleyen Sönmez, öğrencilere “Her ne yapıyorsanız yapın, zevkle yemek yiyip, içmenin yollarını bulmalısınız” diye konuştu.

“Fransız mutfağı, kaynağını bir Kürt şairden alıyor”

Fransız mutfağının kaynağının Kürt bir şairden geldiğini söyleyen Sönmez, şunları söyledi:

"Kürt bir şair olan Ziryab, aslında bir müzik insanı. Ziryab, Kurtuba’daki Abbasi sarayına girdiğinde büyük yemeklerle ve oburlukla karşılaşıyor. Ziryab, yemeklerin bir sıraya göre yenmesini bulan kişi. Avrupa mutfağı ile Türk mutfağının arasındaki en büyük fark yemek sırasıdır. Bizde yemeklerin hepsi aynı anda masaya gelir, Avrupa’da ise sırasıyla.”

“Her şey dahil sistemini bulan kişiler bizleriz”

Türkiye’deki, her şey dahil sistemini eleştiren Sönmez, şunları dedi:

“Türkiye’de, turizm ve inşaat sektörünün kurduğu ilişki, her ne kadar doğayı pek umursamasa da, Türkiye, son yıllarda otelcilik sektöründe büyük bir gelişme gösterdi. Her şey dahil sistemini bulan kişiler bizleriz. Bu turizme büyük bir ivme kazandırdı ama beraberinde kaynak israfına ve sürdürülebilirlik sorunlarına çıkmasına yol açtı. Halbuki bu iyi bir turizm değildir. İyi turizm az tüketerek çok harcayarak olur.”

Söyleşi, soru-cevap etkinliği sonrasında Prof. Dr. Özkul’un, Oyuncu Sönmez’e plaket vermesiyle son buldu.


Muhabir:Uygar Ulusan

Fotoğraf:Hacer Yılmaz