Kocaeli Üniversitesi’nde “Sor Bakalım Nasıl Yazdım” Söyleyişisi Gerçekleşti

II.Kocaeli Film Festivali kapsamında oyuncu ve senarist Birol Tezcan’ın “Sor Bakalım Nasıl Yazdım?” söyleyişisi, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

Bu Gönderiyi Paylaş

Şebnem Telci Dereli moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlik, öncelikle Tezcan'ın konuşması ile başladı. Daha sonra ise katılımcıların soru sorması şeklinde ilerleyen söyleşide senarist Tezcan, genç yazar adaylarının sorularını cevapladı.

“BAŞKA BİR İŞ YAPMAYI HAYAL ETMEDİM”

Behzat Ç., Bir Litre Gözyaşı ve Ramo gibi birçok televizyon dizisinin senaristliğini yapan Birol Tezcan, hayatı boyunca başka bir iş yapmayı hayal etmediğini söyledi. Tezcan; İlkokul, ortaokul ve lise yıllarında da tiyatro oyunları sergilediğini belirtti. Senarist ve oyuncu Tezcan, “Yazarlığa ne zaman karar verdiğimi bilmiyorum. Tiyatroya girerken yazar olmak için girmedim.” dedi.

SENARYO YAZMAK MATEMATİK İŞİ

BKM Mutfakta, dramatik yazarlık dersleri de veren Birol Tezcan, “Dramatik yazarlığın belli başlı kuralları vardır. Dramatik yazı sondan başlar, önce final yazılır. Eğer dramatik yazarlıkta finali söylemezseniz yapımcı bulamazsınız.” sözlerini kullandı. Tezcan, senaryonun aslında görüntü yazmak olduğunu, bu işin daha az diyalogla ve daha fazla detayla yapılması gerektiğinden söz etti. Senarist Tezcan, sinemaya yazılan senaryo ile televizyona yazılan senaryonun matematik olarak birbirinden çok farklı olduğunu vurguladı. Söyleyişi katılımcıların soru cevap kısmıyla sona erdi.

Muhabir: Şehriban Ağca