Genç Açı ve Yerel Medya Buluşmalarının Beşinci Konuğu Sadun Çetin Oldu

Genç Açı ve Yerel Medya Buluşmalarının Beşinci Konuğu, Çağdaş Kocaeli Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Sadun Çetin Oldu

Bu Gönderiyi Paylaş

Genç Açı ve Yerel Medya Buluşmalarının beşincisine, Çağdaş Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sadun Çetin katıldı. Çetin, gazetecilik bölümü öğrencilerine deneyimlerini ve tavsiyelerini aktardı.

İletişim Fakültesi’nde gerçekleşen etkinliğe Genç Açı ekibi, Gazetecilik Bölümü öğretim üyeleri ve fakülte öğrencileri katıldı. Etkinlikte Çetin, yerel medya ve günümüz gazeteciliği ile ilgili sorunlara değindi.

45 yıldır gazetecilik mesleğini icra ettiğini söyleyen Çetin, Kocaeli Basınının diğer illere göre farklılık gösterdiğini, Kocaeli Basınının kentin yaşadığı sorunlara çözüm üretmesi açısından çok güçlü bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Aynı zamanda Kocaeli’nin basın tarihi açısından güzel bir geçmişe sahip olduğunu bu sebepten ötürü de diğer illere nazaran saygın olduğunu anlattı.

1982 yılında Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu'ndan mezun olan Çetin, günümüzde eskiye kıyasla meslekteki alaylı gazetecilerin sayısının azaldığını belirtti. Bu durumun avantaj olduğunu söyleyen Çetin, “Yerel medyada olmanın avantajı oluyor. Bugüne baktığımızda mektepleşme oranı çok yükseldi. Alaylı dediğimiz gazeteciler azaldı. Bu bir avantaj, bugün Kocaeli’de 200 gazeteci varsa 150’si mektepli, önceden bu böyle değildi. Çoğunluk alaylı gazetecilere aitti.” dedi.

“Bundan 40 yıl önce gazetecilik formatı çok farklıydı”

12 Eylül Darbesi'nden sonra gazetecilik mesleğinin çok büyük değişikliklere uğradığını anlatan Çetin, aynı zamanda medya ve basının dijitale evrilmesiyle birlikte bu durumun gazetecilik mesleğinden bir şeyler eksilttiği söyledi.

Günümüzde gazetenin biçim değiştirdiğini kaydeden Çetin şunları dedi: “Bundan 40 yıl önce gazetecilik formatı farklıydı. Gündemi belirleyen haberler farklıydı. O zamandan bu yana gazetecilik mesleği farklılaştı. İşin içine internetin girmesinin sonucuna baktığımız zaman anlıyoruz ki bu gazeteciliğin içinden bir şeyler alıp götürüyor. Gazete kavramı kalmadı. Öyle süratli bir çağda yaşıyoruz ki her şeyi çok çabuk tüketiyoruz. Bu sebeple insanlar eskisi gibi detaylı ve uzun haberleri okumayı tercih etmiyor. Bunun yerine daha kısa ve kolay okunan haberler okunmakta. Bu okuyucu kitlesinin de tamamen değişmesine sebebiyet verdi.”

“Gazetecilerin genel kültür bilgisinin yüksek olması gerekiyor”

Bundan 10 yıl öncesine kadar insanlara gazetecilik mesleğini özellikle önerdiğini ama bu konuda eskisi kadar heyecanlı olmadığını söyleyen Çetin, şunları kaydetti: “Eğer gazeteci olmak istiyorsanız bu iki şeyi iyi bilmeniz gerekiyor. Birincisi gazetecilikten zengin olamazsınız, ikincisi gazetecilik yapacak olan kişilerin bunu bir yaşam tarzı olarak belirlemesi gerekmektedir. Gazetecilik her gün kendini yenileyen bir meslek, ben bu mesleği 45 yıldır yapıyorum. Herkes her şeyi yenilemek zorunda, ben hala kendimi yenilemeye devam ediyorum. Gazeteci olunca sorgulayıcı oluyorsunuz, sorgulama yeteneğiniz daha da güçleniyor. Her konuda ufak tefek bilginizin olması gerekmekte. Gazetecilerin genel kültür bilgisinin yüksek olması gerekiyor.”