Kocaeli Üniversitesi Kadın Mühendisleri Ağırladı

Mühendislikte Kadın "Sınırları Aşan Deneyimler" paneli Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Bu Gönderiyi Paylaş

Ford Otosan İthal Araç Satış Planlama Mühendisi Dilara Dönüm, Otokar AR-GE Mühendisi Sılanur Yılmaz ve TEİ Uzman Mühendislik AR-GE Tedarik personeli Şeyma Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşen panele Prof. Dr. Emel Taban moderatörlük yaptı. Panel, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt’ün konuşması ile başladı. Panelde kadın çoğunluğunun yoğunlukta olmasına sevindiğini dile getiren Elif Öğüt, bir kadının isterse her şeyi başarabileceğini belirtti.

“KADIN OLMANIN BİRÇOK ZORLUĞU VAR”

 

Prof. Dr. Öğüt, araştırma üniversitesi olmak için çabaladıklarını ve önümüzdeki iki yılın önemli olduğunu bu nedenle hayata geçirdikleri TÜBİTAK projesi sayısını artırmaya çalıştıklarını söyledi. Sevdiğin işi yapmanın öneminden bahseden Öğüt, “Sevdiğiniz işi yaptığınız zaman onu iş olarak görmezsiniz. Bu yüzden sevdiğiniz iş için çabalayın.” dedi. Öğüt, iş alanında kadınların birçok zorluk ile karşı karşıya kaldığından ve erkeklere oranla daha büyük bir ayrımcılığa uğradıklarından bahsetti. Belli bir noktadan sonra, özellikle yöneticilik alanında kadın çoğunluğu olmadığını söyleyen Öğüt, Kocaeli Üniversitesi’nde yüzde 50 oranında kadın çoğunluğu olduğunu ve Türkiye’de yer alan 208 üniversitenin sadece dört tanesinde kadın bir rektörün görev yaptığını vurguladı.


GÜÇLÜ KADININ NE İLHAMA NE DE MOTİVASYONA İHTİYACI VARDIR


Şeyma Erdoğan, "İnsanların bir işi başarmak için bir motivasyon kaynağına ihtiyacı vardır. Benim motivasyon kaynağım çalıştığım projenin mutlu sonla bitmesi." dedi. Erdoğan, yolda karşılaştılan problemlerin insanı farklılaştırdığını ve bir kadının önüne çıkan bütün engellere rağmen başarabileceğinin altını çizdi. Dilara Dönüm, insanlara ilham vermenin en büyük motivasyon kaynağı olduğunu belirtti. Dönüm, iyi işler yapmak için dünyayı görmek gerektiğini ve mücadeleden asla vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi. Sılanur Yılmaz, başarılı insanların onu cesaretlendirdiğini ve  bir şey başarma duygusunun kendisini harekete geçirdiğini ifade etti. Yılmaz, "Bir kadın anne olarak, mühendis olarak, evlat, eş olarak bir şeyler yapabiliyorsa bu kadın zaten çok güçlüdür ve ne ilham kaynağına ne de motivasyona ihtiyacı vardır." diyerek konuşmasını sonlandırdı.