3.ICSMS’nin Son Oturumu

Kocaeli Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı 3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi’nin (ICSMS) ikinci gününün son oturumu Prof. Dr. Cem Pekman başkanlığında gerçekleşti.

Bu Gönderiyi Paylaş
Oturumda Dr. Neslihan Kültür, Dr. Emel Ateşçi, Dr. Gözde İslamoğlu, Dr. Deniz Kablan, Yüksek Lisans öğrencisi Kemal Diçsoy katılımlarıyla film ve dizi incelemeleri, yeni videografik bakış, kültür iletişim ilişkisi konularına değinildi.  


“Videografik Bakış: Video Denemelerle Filmlere ‘Hermenötik’ Bakmak: ‘Peki Şimdi Nereye?’ Filminin Kurgusal Analizi” başlıklı çalışmasını aktaran Dr. Neslihan Kültür, “Peki Şimdi Nereye?” filmini akademik ve yönetmenlik olarak iki farklı bakış açısıyla ele aldı. “‘Reborn Rich’ Kore Draması’nda Türkiye Temsili: Sarı Filtre Kullanımına İzleyici Tepkisi” konu başlığıyla sunum yapan Dr. Emel Ateşçi Çin’de ortaya çıkan Kore Dalgasının (Hallyu) popülerliğinden ve Türkiye’ye etkilerinden bahsettikten sonra sinemada oryantalizmin örneklerini vererek Türk izleyicilerinin filmlerdeki sarı filtreye tepkilerini aktardı. Yüksek reyting alan tarih dizilerinin hangi duygu ve söylemleri ön plana çıkardığını inceleyen “Kolektif Duyguların Üretim Alanı Olarak Tarih Temalı Diziler” başlıklı çalışmasıyla Deniz Kablan, Türk televizyonunda tarihi dizilerin çıkışına değindikten sonra bu dizilerin popüler kültür üzerindeki güçlü etkisinden bahsetti.

“Sinemada Annelik Temasının Yansımaları: Lohusa Filmi Örneği” başlıklı çalışmasında Dr. Gözde İslamoğlu Lohusa filmindeki kadın karakterlerin dönüşümlerini annelik temasına yönelik kategorilerle inceleyerek kadın kimliğinin sadece anneliğe bağlı olmadığını ve anneliğin bir tercih olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Son olarak  “Hamid Naficy’nin Aksanlı Sinema Çerçevesinde Fatih Akın Sineması ve Duvara Karşı Filmi Örneği” başlıklı  çalışmasını sunan Kemal Dinçsay, göç ve göçmenler kavramını Türkiye- Almanya ilişkisine dayarak anlattıktan sonra sinemaya nasıl yansıdığına değindi.

Dinleyicilerin soruları yanıtlandıktan sonra katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesiyle oturum sonlandı.