'Haklarımla Büyütülüyorum'

20 Kasım Çocuk Hakları Günü kapsamında Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesinde 'Haklarımla Büyütülüyorum' isimli seminer düzenlendi

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Atölyesi (HİT Atölye) tarafından 20 Kasım Çocuk Hakları Günü için 'Haklarımla Büyütülüyorum' isimli etkinlik gerçekleştirildi. Seminerin konuğu Sosyal Hizmet Uzmanı ve Aile Danışmanı Elif Nazlı Polat çocuk haklarıyla ilgili önemli noktalara değindi. Seminere Doç.Dr. Banu Küçüksaraç da katıldı. Çocuk Hakları Günü, Çocuk Hakları Sözleşmesinin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesiyle, her yıl 20 Kasım'da düzenli olarak kutlanmaktadır.



ÇOCUK HAKLARI ÖNEMLİDİR

“Yaşamak her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır. Her çocuğun ailesinden yoksun kaldığında ya da aile ortamı onun için uygun olmadığında devletten özel koruma ve yardım alma hakkı vardır.” ifadelerinde bulunan Polat, insan hakları ve çocuk hakları eğitiminin hem yetişkinler hem çocuklar için çok önemli olduğunu vurguladı.

 

HER ÇOCUĞUN BARIŞ ORTAMINDA YAŞAMA HAKKI VARDIR

Savaşlarda ve doğal afetlerde en çok yara alan çocuklar olduğunu belirten Polat, “Çocuk haklarından yalnızca ebeveynler değil hepimiz sorumluyuz” dedi. Elif Nazlı Polat, “Kaçak yollarla çocuklarını okutmayanlar büyük suç işliyor. Çok hassas bir konu olan eğitimde ihmalkârlığı kim yapıyorsa yetkililere şikâyet edilmeli” şeklinde konuştu.

 

ÇOCUK İSTİSMARI NEDİR?

 “Çocuğa yeterli bakımı sağlamamak, çocuğu vurmak ve aşağılamak, çocuğun dokunulmasını istemediği yerlere dokunmak, çocuğun eğitim ve oyun hakkını elinden almak, sağlık gereksinimlerini göz ardı etmek, çocuğun isteklerini önemsememek, özgüvenini yıkmak ve sözel olarak hırpalamak ihmal ve istismardır.” vurgusunda bulunan Polat, bunlar yapıldığı zaman cezalarla karşılaşılacağının altını çizdi. Etkinlik, Doç.Dr. Banu Küçüksaraç tarafından, Elif Nazlı Polat’a plaket verilerek program son buldu.

Muhabir; Behiye Sude Doğan