Hedef: Kadın Futbol Branşını Kabul Ettirmek!

Kocaeli Kadın Futbol takımı oyuncularından Rabia Balaban ile, Türkiye’deki kadın futbolunun zorluklarını, futbol hayatına nasıl başladığını ve geleceğe dair hedefleri hakkında konuştuk.

Bu Gönderiyi Paylaş

Son zamanlarda ülkemizde kadın futbol takımlarının sayısı hızla artıyor. Kocaeli Kadın Futbol takımı kurulduğu 2016 yılından beri aktif bir şekilde başarısını sürdürmeye devam ettirmekte. Takımın kaptanlarından Rabia Balaban, kendi hayatını ve kadın futboluna dair fikirlerini KOUHA (Kocaeli Üniversitesi Haber Ajansı)  ile paylaştı.

Futbola olan ilgisinin 5. sınıfta başladığını dile getiren Balaban, “İlk önce okul takımıyla başladım. Bir maçımda şu anda da kulüp antrenörüm olan hocamı gördüm ve onun da yardımıyla futbola başladım.” ifadelerini kullandı.

“HEPİMİZ AİLEMİZDEN TEPKİ ALDIK”

Futbola ilk başladığı zamanlarda ailesinden ve çevresinden tepkiler aldığını söyleyen Balaban, “Hepimiz tepkiler aldık en başta ailemizden tepki aldık. Kadın futbolu göz önünde olan bir branş değil. Başladığım dönemde hiç değildi. Şu zamanlar benim fikrime göre en iyi olduğu dönem diyebilirim. Eskiden tepkiler daha büyük boyutlu oluyordu. ‘Ne futbolu başka spor mu kalmadı? Kızlar futbol oynayamaz.’ gibi cümleler duyuyorduk. Bu tepkilerden dolayı futbola 3-4 ay geç başlamak zorunda kaldım. Hocamın ısrarıyla ailemin tepkisini yenip başladım futbola. Kadın futbolunda emek veren bütün sporcu arkadaşlarım bu tepkilerle hep boğuşuyor.” dedi.

FUTBOLUN VERDİĞİ MUTLULUK

Futbolun zorluklarından bahseden Rabia Balaban, hem fiziksel hem de psikolojik olarak mücadelenin zor olduğunu söyledi. Balaban, “Çevre ile verdiğimiz psikolojik mücadeleler var. Fakat işin eğlencesi ve aldığımız haz daha ağır bastığı için hepimiz bu işi yapmaya devam ediyoruz zaten. Yoksa gerçekten bazı zamanlar insan katlanamıyor. Futbolun  verdiği mutluluk o kadar farklı bir şey ki hepimiz bunun için buradayız. Sevmese kimse bu işi yapamaz.” ifadelerini kullandı.

Futbola başlamak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Balaban, bir gün bile kaybetmeden çalışmaya başlamak gerektiğini ifade etti. Balaban, “Bu işe ne kadar erken başlanırsa rakiplerine göre o kadar avantajlı oluyorsun. Tüm tepkilerin üstüne gidip isteyerek ve inanarak bir an önce başlanması gerekiyor. Kadınların spora dahil olmasında en büyük mücadeleyi futbol veriyor.” dedi. En büyük tepkileri alan branşın futbol olduğunu söyleyen Balaban, bazı zamanlar ağladıklarını, sinirlendiklerini fakat başladıktan sonra ailelerin de yanında olduklarını söyledi.

“HEDEFİM BU BRANŞI TÜRKİYE’DE KABUL ETTİRMEK”

Hedeflerinden ve hayallerinden bahseden Balaban, Kadınlar Süper Ligine büyük takımların da katıldığını ama önceliğinin kendi takımında başarıyı yakalamak olduğunu ifade etti. Balaban, “İlerleyen yıllarda hedefim hocalarım gibi bu işe başlamak isteyen kızlara yardım edip bu branşı Türkiye’de kabul ettirmek.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Gülnihal Karatekin, İclal Karabulut