+1 Farkla Hayata Gülümse

İzmit Belediyesi’nin Down sendromlu bireyleri sosyal katılımını arttırmak adına kurmuş olduğu Down Kafe'yi ve atmosferini sizler için yazıya döktük.

Bu Gönderiyi Paylaş

İzmit Belsa AVM içinde bulunan, çalışanlarının Down sendromlu bireylerden oluştuğu Down Kafe’yi gelin birlikte daha yakından tanıyalım. Dünyanın iyi yüzleri, hassas kalpleri onlar. Bizlerden bir farkı olmayan sadece hislerini, düşüncelerini ve mutluluklarını doruklara kadar yaşayan çok özel bireyler. Hayatın iyi yönleri, kötülüğün boşvermişliği, tebessümün aynası olmayı başarabilmiş insanlar.

 

BAŞARILARLA DOLU HAYAT

Down sendromlu bireylerin çalıştığı İzmit Belediyesi’nin kurduğu Down Kafe'yi ziyaret ettik. Kapıdan içeri girdiğimiz an bu insanlara karşı oluşan ilgi ve alakaya çok yakından şahit olduk. Röportajımıza ilk olarak Mediha Ceren ile başladık. 34 yaşında olan Ceren’in hayata karşı birçok başarısı var. Kafeden ve çalışma sürecinden çok memnun olduğunu belirten Ceren, 3 saat çalışmasına karşılık biraz yorulduğunu ifade etti. Bunun sebebini ise kafenin çok ilgi çekmesine ve yoğunluğuna bağlıyor. 11 yaşında yüzme birinciliğine sahip olan Ceren, basketbol, voleybol ve tenisle ilgili olduğunu belirtti. Spor branşlarının yanı sıra sanat dalında da birçok başarısı mevcut. Gitar, piyano, ahşap boyama, ebru sanatı ve dans eğitimi de aldığını söyledi. 12 senedir tiyatroda sahne alan Mediha Ceren, pandemi koşulları sebebiyle bu ilgi alanına ara vermek zorunda kaldığını söyledi. Mediha Ceren’e hayalindeki mesleğini sorduğumuzda ise sanatçı olmak istediğini dile getirdi. Birçok sanat ve spor dalında eğitim gören Mediha Ceren’in sertifikalarla dolu olan hayatını zevkle dinleme fırsatı bulduk. Kendisi çok başarılı ve donanımlı bir birey.

JUDO’DA DÜNYA BİRİNCİLİĞİ

Röportajımızın bir diğer konuğu ise Talha Ahmet Aslan oldu. 24 yaşında olan Talha Ahmet Aslan, kaynaştırma öğrencisi olmadan İzmit Gazi Lisesi’nden mezun oldu. Ceren gibi mozaik tipli olan Aslan, diğer akranlarına göre daha ileri bir seviyede. Milli sporcu olan Aslan, 2019 yılında Portekiz’de gerçekleşen turnuvada Dünya Judo Şampiyonu unvanını aldı. 2021’de ise İtalya’da gerçekleşen turnuvada Dünya Avrupa Şampiyonu olarak başarılarına başarı kattığını söyledi. Tiyatroya ilgisi olduğu söyleyen Ahmet Aslan’ın spor ve tiyatro alanında videolarını yüklediği bir Youtube kanalı da var.

Bugün izinli olduğu halde iş yerine ziyarete gelen Can ile sohbet etme fırsatı bulduk. İş yerinden ve çalışma koşullarından memnun musun sorusuna “Arkadaşlarımla, kafedeki ablalarla ve müdürlüğümle olmaktan çok memnunum.” dedi. Burada yapılan etkinliklerin size ne gibi faydası oluyor diye sorduğumuzda ise “Bu kafenin ve etkinliklerin bize iletişim konusunda çok faydası oluyor, tecrübe kazandırıyor ve çalışkan olmamızı sağlıyor.” ifadelerini kullandı. Amerika doğumlu olan Can hayalindeki mesleğin masa başı iş olduğunu dile getirdi.

İzmit Down Kafe’de sadece Down sendromlu bireyler çalışmıyor. Röportaj yaptığımız Talha Ahmet’in ve Mediha Ceren’in anneleri de evlatlarına burada eşlik ediyor.

 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE MESAJ

Hiçbir olumsuz görüş almadıklarını söyleyen Semiha Demir: “Hafta içi 5 gün etkinliklerimiz var. Sinema, el sanatları, tiyatro, beden eğitimi, dans ve karaoke gibi birçok etkinlik düzenliyoruz, bu etkinliklere dışarıdan başka çocuklar da katılabilir.” dedi. Talha Ahmet Aslan ile çok gurur duyduğunu belirten Semiha Demir, yaşadığı zorlukları da bizlerle paylaştı. “Bizim hayatımızda o kadar çok kesit var ki 24 yıl çok çabuk telaffuz edilebiliyor ama bizim kendi içimizde çok acı yaşadığımız durumlar da var. Hor görülmek, ikinci plana atılmak, toplumda farklı gözle bakılmak çok kötü bir durum. Umuyorum ki bu durumlar elbet bir gün bitecek.” dedi. Down sendromlu bireyler için onların da duyguları olduğunu belirten Demir, şu sözleri de ekledi. “Şu var ki her şeyleri karşılıksızdır. Art niyetleri yoktur. Onlarla iki gün vakit geçirdiğinizde keşke ben de Down sendromlu olsaydım dersiniz. Onların tertemiz bir dünyaları var.” dedi. Biz bir şeylere emek veriyoruz ve meyvesini de alıyoruz diyen Semiha Demir, üniversite öğrencilerine seslenirken şu ifadeleri kullandı: “Bizimle beraber olsunlar, buraya sık sık gelmeyi ihmal etmesinler. Onlarla vakit geçirerek onların da bir birey olduğunu, birçok yetenekleri olduğunu istedikleri takdirde neler başarabildiklerini görsünler ve şahit olsunlar.” dedi. Down Kafedeki etkinliklere üniversiteli öğrencilerin de eşlik edebileceğini söyleyen Demir, “Gelmelerini çok isterim onlarla beraber film izlerler, etkinliklere katılırlar. Güzel vakit geçirip onları da mutlu ederler.” ifadelerini kullandı.

 

“ONLARI ÇÖZEMEZSİNİZ SADECE GÖZLEMLEYEREK TAHMİN EDEBİLİRSİNİZ”

Yoğunluk arasında Mediha Ceren’in annesi Tenzile Diker’le de konuşama fırsatı bulduk.

“Ben kızım ve diğer Down sendromlu bireyler için çok uğraştım. Birçok sosyal yardım kuruluşunda yer aldım. Bunlar için çok mutluyum ve karşılığını çokça aldığımı düşünüyorum.” dedi. Projeler hakkında bilgiler veren  Diker, “Engelli kartı çıkarımında ve iş arayan çocuklarla işverenleri bir araya getiren ‘Engelsiz kariyer’ adlı projenin başlangıcını yapanlardan da biriyim.” ifadelerini kullandı. “Onları asla çözemezsiniz ama neler yaşadıklarını gözlemleyerek sadece tahmin edebilirsiniz. Bir otistik bireyin KPSS’den 88 alarak sağlık bakanlığına yerleştiğini, bununla birlikte buradaki Down sendromlu bireylerin de 65 ve yukarı puanlar alarak aslında bizler gibi zeki olduklarını ve zor işleri çabalayarak başardıklarını gözler önüne seriyorlar.” dedi.

Röportaj bitiminde Mediha Ceren’in büyük ısrarları üzerine pasta ikramını da geri çeviremedik. Film günü etkinliğine denk geldiğimiz için de beraber film izleme şansına erişebildik. Güçlü anneler ve Down sendromlu bireylerle çok özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Neydi slogan?

+1 farkla hayata gülümse…

 Muhabir: Ömer Faruk Demira