Mart Vizyonda ve Sahnede Dopdolu Geçti

Genç Açı'nın 78.Sayısı Kültür-Sanat içeriği kapsamında Mart ayının film, dizi ve tiyatroları derlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

2022 sinema dünyası film şöleni yaşatıyor. Ocak, Şubat ve Mart ayında en çok izlenen filmler, yayınlanan tiyatro oyunları seyircilere kültür-sanat ziyafeti verdi.

İYİ Kİ VARSIN EREN 

Ocakta en çok izlenen filmler arasında birinci sırada ‘Kesişme: İyi ki Varsın Eren’ yerini alıyor.  11 Ağustos 2017’de Trabzon- Vazelon Manastırı yakınlarında Türk Silahlı Kuvvetleri ve terör örgütü PKK arasında çatışma çıktı. Çatışma sırasında terör örgütü üyeleri bir eve girdi. Girdikleri evde teröristlerin erzak çaldığını gören Eren Bülbül, Türk Silahlı Kuvvetlerine haber verdi. Evin yerini tam olarak göstermek için jandarma ve polis ekipleriyle birlikte giden Bülbül, PKK’lı grup tarafından saldırıya uğradı. Uğradığı saldırı sonucu Jandarma Başçavuş Ferhat Gedik ile birlikte şehit oldu. Yürek burkan bir o kadar da göğüs kabartan bu cesaret öyküsü 2 milyon 272 bin 171 izleyiciyle ocak ayında zirvede yerini aldı. İsmail Hacıoğlu’nun başrolünde olan filmde Rahman Besel, Şehit Eren Bülbül’ü canlandırdı. Besel, Eren Bülbül’e benzerliğiyle dikkatleri üstüne çekti.

HÜRKUŞ SÜKSE YAPTI 

Listenin ikinci sırasında ‘Aslan: Hürkuş Kayıp Elmas’ var. Babası pilot olan Aslan’ın, babasına ait özel bir uçak olan Hürkuş’u bulmak için başından geçen hikayeleri anlatıyor. Animasyon türünde olan filmin yönetmenliğini Hakan Bol ve Sinan Güngör paylaşıyor. Film, 1 milyon 131 bin 707 kişi tarafından izlendi. 


ÖRÜMCEK ADAM ZİRVEDE 

Ocakta en çok izlenen üçüncü film ise ‘Örümcek Adam: Eve Dönüş Yok’ oldu. Bilim-Kurgu süper kahramanlarından  türü de Tom Holland’ın başrolünde olan projenin kadrosu Zendeya, Benedict Cumberbatch, Marisa Tomei ve Jacop Batalon’dan oluşuyor. Jon Watts’ın yönetmenliğindeki film 11 Aralık 2021’ de vizyona girse de 2022 Ocak ayında  ilk üçte yerini almayı başardı.



ŞUBATIN EN SEVİLENİ DİLBER AY 

Kahramanmaraş’ta sekiz çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Dilber Ay, 13 yaşındayken kendisinden yaşça büyük biriyle para karşılığında evlendirildi. Şiddete maruz kalan Dilber Ay, her şeye rağmen sahnelere çıkarak yeniden hayat buldu. Bu hayat mücadelesini anlatan filmde Büşra Pekin, Dilber Ay’ı canlandırıyor.


MART AYI KÜLTÜR-SANAT FESTİVALİ OLDU 

Geçtiğimiz mart ayında hem tiyatroda hem de sinemada izleyicileri heyecanlandıran eserler sahne aldı. Genellikle geçmişle bağlantılı olan eserler seyirci tarafından da ilgiyle karşılandı. Beyaz perdede en dikkat çeken ise arabesk müziğin kraliçesi Bergen’in hayatı oldu.


GİŞENİN LİDERİ: ‘BERGEN’

Sinemadan başlayalım; arabesk kültür, ülkemizin vazgeçilmez bir unsuru. Özellikle son birkaç yıldır bu kültürün ses getirmiş isimleri biyografi olarak beyaz perdeye sunuluyor. Acıların kadını Bergen’in hayat hikâyesi de bunlardan birisi. Uzun süredir merakla beklenen filmlerden olan  Bergen filmi nihayet 4 Mart’ta izleyicisiyle kavuştu. Farah Zeynep Abdullah’ın başrolünde yer aldığı Bergen, vizyona girer girmez ilk üç günde 718 bin 43 seyirci ile bir rekora imza attı. Kırdığı gişe rekoruyla Bergen, 'Tüm Zamanların En İyi Biyografisi' ve 'Tüm Zamanların En Yüksek Drama Filmi' oldu. 


FARKLI PROJE AYNI PERFORMANS 

Çizgi roman karakterlerinin en beğenilen süper kahramanlarından Batman ise başrol değişikliğiyle vizyonda yerini aldı. Robert Pattinson’un başrolünü oynadığı film, izleyici tarafından bazı olumsuz tepkilerle karşılaştı. İzleyicilerin çoğu hayal kırıklığına uğradığını belirtiyor. Seyirci, Pattinson’un hala kendisini Alacakaranlık filmindeki Edward karakteri sandığını düşünüyor ve bu yüzden başarılı bir performans sergileyemediğini belirtiyor.


BİLGİÇ MÜCADELESİNE DEVAM EDİYOR 

‘Diriliş Ertuğrul’, ‘Ramo’ ve son olarak ‘Kanunsuz Topraklar’ dizilerinde adından sıkça söz ettiren Esra Bilgiç, ilk kez sinemada seyirciyle buluşuyor. ‘Adanış: Kutsal Kavga’ filminde başrollerini İsmail Filiz ile paylaşan Bilgiç, filmde kötülere karşı savaşıyor. Aksiyon temalı filmin içeriğinde çift, İstanbul’un fethinden sonra Türklerin elindeki sırrı korumak için mücadele veriyor. Senaryosu Baki İlhan’a ait projenin yönetmen koltuğunda Emir Khalilzadeh oturuyor. Pandemiden önce çekilen ve o tarihlerde yayınlanması planlanan filmin, pandemi dolayısıyla vizyona giriş tarihi 11 Mart oldu.


KAYIP ŞEHİR (THE LOST CİTY) 

19 Mart’ta vizyona giren başrollerini Sandra Bullock, Channing Tatum ve Daniel Radcliffe’ın paylaştığı filmde yazar, yarattığı dünyanın gerçek olduğunu fark eder. Bu dünyayı keşfetmeye çalışan yazarın başından geçenleri konu alır. Kayıp Şehir, Aaron Nee ve Adam Nee tarafından yönetilen, bir Amerikan aksiyon-macera ve  romantik komedi türlerinin tümünü kapsayan bir film olarak seyirciyle buluştu.


KOCAELİ’NDE CANLI PERFORMANS 

Gelelim tiyatroya, bu ay Kocaeli Şehir Tiyatroları’nda yine birçok  eser sahne alıyor. İlk olarak tarihe yolculuk yaptıran Kılıçarslan oyunu yer alıyor. Aydın Sigalı’nın yönetmenliğini üstlendiği Kılıçarslan’nın senaryosu İskender Pala’ya ait. Tarihimize yolculuk yaptıran bu eserin ardından, 80 Günde Devri Alem, Hayal Perdesi ve Evvel Zaman İçinde oyunları takip ediyor. Öğretici nitelikler taşıyan eserler geçmişe götürerek seyircilere keyifli anlar yaşatıyor. 

Muhabir: Neslihan Karali