Yeni Dönem Dijital Medya

Gazeteci Ahmet Ercanlar ile gazetecilik mesleğinin geleceği ve medya sektörünün püf noktaları hakkında sohbet ettik.

Bu Gönderiyi Paylaş

Gazetecilik nedir? Bir gazeteci hangi özelliklere sahip olmalıdır? Spor muhabirliğinin keyifli yanları ve zorlukları neler? Dijital medya ve geleneksel medya arasında nasıl farklar var? Medya sektöründe başarılı ve kalıcı olmanın yolları neler? Eğer medyanın herhangi bir alanında yer almak istiyorsanız bu sorular aklınızı meşgul ediyor olabilir. Biz de bu soruların cevaplarını 25 yıldır medyanın hemen her alanda yer almış Ahmet Ercanlar’dan dinledik.

Gazeteci, spor muhabiri, spor yorumcusu, yazar ve Sansürsüz Futbol YouTube kanalının kurucusu Ahmet Ercanlar ile gazetecilik ve spor muhabirliği konusunda bir sohbet gerçekleştirdik. Gazeteci olmak isteyen gençlerin öncelikle çok okumaları ve araştırmaları gerektiğini vurgulayan Ercanlar, genç gazeteci adaylarının dünyadaki iletişim ortamını takip etmeleri, bakış açılarını geliştirmeleri, hırslı olmaları, çok soru sormaları, tarih okumaları yapmaları ve birçok alanda bilgi sahibi olmaları yönündeki tavsiyelerini dile getirdi. Gazetecinin doğruyla yanlışı karıştırmaması gerektiğine dikkat çeken Ercanlar, “Gazeteci kamu faydasına olacak doğruyu haberleştirmeli.” diyerek gazetecinin kamu hizmeti görevinin altını çizdi.

DUYGULARINIZ İŞİNİZİN ÖNÜNE GEÇMEMELİ

Gazetecilik ve spor muhabirliğinin en zor ve tehlikeli yanının duyguların işin içine girmesi olduğunu vurgulayan Ercanlar, her iki meslekte de duyguların işin önüne geçmemesi gerektiğini belirtti. Uzun yıllar Fener[1]bahçe muhabirliği yaptığını bu süreçte Fenerbahçe taraftarlığının ve gazeteciliğinin arasında kaldığını ama bu ikilemi kamunun yararına olacak haberi yapma düşüncesiyle aştığını belirten Ercanlar, kimi zaman bu düşüncesinden ötürü zarar bile gördüğüne ama işini kamunun yararına yapmaktan geri durmadığına değindi. Her anlamda gazetecinin duygularını kontrol etme zorunluluğunu vurgulayan Ercanlar, “Gazeteci samimi olmalı. Ben şimdiki bazı gazetecilere bakıyorum insanların sordukları sorulara cevap vermiyorlar, kendilerini çok önemli görüyorlar ve duyguları yaptıkları işlerin önüne[1]geçmiş durumda. Kibirli insan gazeteci olamaz.” ifadelerini kullandı.

YARININ MEDYASI DİJİTAL MEDYA

2010’ların başından itibaren dijital medya için hazırlandığını ifade eden Ercanlar, dijital medyaya dair araştırmalar ve analizler yaptığını belirtti. Geleneksel medyadan dijital medyaya geçerken büyük bir risk aldığına ama dijital medyaya inancı doğrultusunda hareket ettiğine dikkat çeken Ercanlar, dijitalde kurduğu Sansürsüz Futbol kanalının büyük bir başarı elde ettiğini ve yaptığı araştırmaların kendisini yanıltmadığını dile getirdi. Geleneksel medya ve dijital medyanın kitlelerinin farklı olduğunu söyleyen Ercanlar, bu[1]gün gazetelerin yok olmaya başladığını, radyoların çoğunun dijitale geçtiğini ve televizyonların izlenme sayılarının düştüğünü ve dijital medya oluşumlarının giderek artan bir kitleye sahip olduğunu aktardı. Dijital medyanın yeni neslin favorisi olduğunu vurgulayan Ercanlar, “Ülkemizin insanları hala geleneksel medyaya alışkın ama bugün geldiğimiz noktada, bundan on sene sonra geleneksel medya diye bir şey kalmayacak.” diyerek dijital medyanın hızlı ilerleyişiyle yarının medyası olduğunun altını çizdi.

“GENÇLER DİJİTAL MEDYADA BİZDEN ÖNDE”

Sürekli değişen ve gelişen medya sektöründe var olmak isteyen gençlerin sürekli aktif ve dinamik olmak zorunda olduklarını vurgulayan Er[1]canlar, gençlerin yapılmayanı yap[1]maya çalışmaları gerektiğine dikkat çekti. Gençlerin sürekli yeni fikirlerin peşinden gitmesi gereğinin de altını çizen Ercanlar, gazeteci adaylarının çok okuyarak sürekli üretmeleri yönünde tavsiyede bulundu. Ercanlar, gençlerin medya alanında uzmanlaşmış insanları peşlerinden götürebileceklerine vurgu yaparak “Gençler bizim değil biz onların stajyeriyiz. Onlar bize öğretsin. Gençler dijital medyada bizden öndeler ve bunun farkında olarak kendilerini daha da geliştirsinler.” diye konuştu. Aynı zamanda günümüz medya sektöründe gençlerin iş aramasına gerek olmadığını dile getiren Ercanlar, gençlerin artık dijital medyada kolaylıkla kendi işlerini kurabilecekleri ortamlara ve imkânlara sahip olduklarını söyleyerek “Sadece bu imkanların farkında olmaları gerek.” ifadelerini kullandı. Gençlerin günümüz medya sektöründe memuriyet düşüncesi içinde olmamaları gerektiğine vurgu yapan Ercanlar, dijital medyada yer alan herkesin bir işçisi olduğunu ve bu yüzden dinamik olmaları gerektiğini belirtti. Son olarak medya sektörünün içinde olmak isteyen gençlerin cesur olmalarını salık veren Ercanlar bu konuya dair, “Gençler risk alsınlar. Hayat risk almaktır. Bazen kaybedersin, bazen de kazanırsın. Kaybettiğinde nasıl kazanman gerektiğini öğrenirsin.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Kerem Osman Gökkür                     

 

 

 

Galeri