Bilinçli Korunma Korkuyu Önler

Kocaeli Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencilerinin organize ettiği ‘Cinsel Sağlık Semineri’ düzenlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Operatör Doktor Bilge Öğütçüoğlu ve Psikolog Nihal Aydemir öğrencileri cinsel sağlık konusunda bilgilendirdi. Kadın anatomisi ve kadın hastalıkları konularına değindiği konuşmada hastalıkların çoğunun erken teşhisi ve çok basit tedavileri olduğunu söyleyen Öğütçüoğlu, “Bu sebeple herhangi bir sorun yaşandığında muayene olunması oluşabilecek problemleri hastalık ilerlemeden önleyebilir.” diyerek öğrencileri uyardı.

GENİTAL ANATOMİ VE KORUNMA

Kadın anatomisi hakkında bilgilendiren Bilge Öğütçüoğlu, “Vajinayı koruyan asidik bir mikroorganizma vardır, bu mikroorganizmaların potansiyel hidrojen (PH) değerini korumamız büyük bir önem taşıyor. Mikroorganizmaları koruma yöntemlerinin en etkilisi ise hijyen konusuna önem göstermemizdir.” dedi.  Öğütçüoğlu, bunun dışında alınabilecek korunma yöntemlerinin arasında kondom dışındaki cinsel korunma yöntemlerinin hastalık konusunda yetersiz ya da etkisiz olduğunu söyledi.

EN SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR

Konuşmada sağlık sorunlarının detaylarına inilirken, bu hastalıkları; mikroplar, bakteriler, parazitler ve mantarlar şeklinde 4 farklı kategoriye ayıran Öğütçüoğlu, “Bu hastalıklardan en sık rastlananı Herpes, Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu (AİDS) ve (İnsan Papilloma Virüs) HPV’dir. HPV’nin aşısı birçok ülkede uygulanmaktadır. Fakat bizim ülkemizin aşı takviminde maalesef yok.” şeklinde konuştu.

“KAYGILAR VE KORKULAR SADECE KADINDA OLMAZ”

Seminerin ikinci yarısında cinsel sorunların psikolojik nedenleri hakkında konuşma yapan Psikolog Nihal Aydemir, “Cinsel ilişki ile ilgili kaygılar ve korkular sadece kadınlarda olmaz. Erkeklerde de çok yüksek bir oranda vardır. Örneğin erkek cinselliğe her zaman hazırdır veya kadının hayır deme hakkı yoktur gibi kalıplaşmış düşünceler sebebiyle oluşan başarısızlık korkusu beraberinde cinsel problemler getirir.” diye belirtti. Aydemir, kötü bir cinsel deneyim sonrasında zihinde oluşan negatif benlik algısının başta erken boşalma olmak üzere uzun vadeli cinsel sorunlar yaratabildiğini dile getirdi.

Muhabir: Canberk İsmet Gürel