Cevapsız Kalmayan Sorular İmzasız Kalmayan Kitaplar

Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen 12. Kitap Fuarı Kocaelililerin ilgisiyle devam ediyor.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kitap Fuarı kapsamında konuk edilen Haber Spikeri, Sunucu ve Gazeteci Ece Üner’in söyleşisi büyük ilgiyle karşılandı. Günümüzde çözüm gazeteciliğinin yükselen trend olduğunu söyleyen Ece Üner, artık insanların bir şeylerin anlatılmasından ziyade çözümü beklediklerini söyleyerek, “Birbirimizi görmek, anlamak ona göre çözümler üretmek zorundayız.” ifadelerini kullandı. 

BİR TOPLUMUN DURUMU KADININ DURUMUYLA PARALELDİR

Üner, ‘Kadın cinayetlerini durduramayan bir devlet var. Bu duruma alternatif olarak sizin gibi aydınların bir fikri, projesi var mı?’ sorusuyla söyleşisine başladı. Bu anlamda çok fazla sivil toplum örgütü olduğunu, her geçen gün güçlendiklerini söyleyen sunucu, İslam’ın yanlış yorumlanmasının da etkili olduğunu düşündüğünü belirtti. “Yüzde 98’i Müslüman bir ülkedeyiz, camilerde hocaları dinliyoruz. Oralarda kadının İslam dinindeki yerinin anlatılması çok önemli.” diyen Üner, kadınların ikinci plana atılamayacak, ayrıştırılmayacak kadar değerli, güçlü ve akıllı olduklarını vurguladı. Asıl önemli olan şeyin yine kadınların kendisinin olduğunu ve her anlamda bilinçlenmeleri gerektiğini belirten Üner,  “Kadın bilinçlenirse, anne bilinçlenirse toplum bilinçlenir.” dedi. Ataerkil sistem, kapitalizm, ırkçılık bütün bunların evrensel olduğunu, buna karşı kadın mücadelesinin de evrensel olması gerektiğini anlatan Üner, “Kendi aramızda bölünmeden, parçalanmadan bir araya gelip bizi ikincil hale getiren bu sisteme karşı kadın mücadelesini de evrensel hale getirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“MUHABİRLER NASIL YAZIYORSA TARİHE ÖYLE GEÇİYOR”

Küçük bir çocuğun, ‘Siz bu işi yapmaya nasıl karar verdiniz?’ sorusuna Koç Üniversitesi’nde tarih okuduğunu belirterek yanıt vermeye başlayan Üner, “Tarih ve sosyoloji okurken şunu fark ettim; ne tarihi ne sosyolojiyi iyi biliyorum. Teoride biliyorum, kitaplarda yazılanı okudum ama pratikte hiçbir şeyin farkında değilim.” diyerek özel okulda okumayı bir fanusun içinde büyütülmek olarak tanımladı. Üner, “Biz apolitize edilmiş bir kuşağız. ‘Aman bunlar düşünmesin, isyan etmesin, süt kokulu kafasını hiçbir şeye yormasın.’ bilinciyle yetiştirilmiş bir nesiliz.” diyerek sadece tarihe tanıklık etmek istemediğini aynı zamanda tarihin taslağını yazmak istediğini anlattı. Muhabirler olayı nasıl yazıyorsa o olayın ilerde öyle hatırlandığını belirten sunucu, mesleğine karar verme sürecinde bu durumun etkili olduğunu vurguladı.  Muhabirlerin alanda tozu toprağı yuttuğunu ama işin ekmeğini ekrana çıkıp onu sunanların yediğini söyleyen Üner, kendisinin de pişirdiği yemeği servis etme düşüncesiyle ekran önü yolculuğunun başlama hikâyesini anlattı.

"HAKİKATİN PEŞİNDE OLUN"

Gazetecilik öğrencilerinin katılım gösterdiği söyleşide gelen sorulardan biri de ‘Gazetecilik öğrencilerine ne tavsiyelerde bulunursunuz?’ oldu. “Hakikatin peşinde olun.” diyerek gazetecinin bilgiyi farklı kaynaklardan teyit edip, objektif ve yargıdan uzak olması gerektiğini vurgulayan Üner, gazetecinin bol bol araştırması gerektiğine değindi. Anılar ve tecrübeler geçen söyleşinin ardından imza töreni gerçekleştirdi.

Muhabir: Ece Nur Öztürk