Tipografinin İnceliklerine Yolculuk

Kocaeli Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı (GİT) bölümü tarafından “Tipografinin Temelleri” isimli söyleşi düzenlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Söyleşiye Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Ertürk katıldı. Yazı tiplerinin gelişiminden bahseden Ertürk, eskiden az sayıda sayı stiline sahipken, artık değişkenler sayesinde binlerce stile ulaşılabileceğini dile getirdi.   

  

YAZI STİLLERİ 

Yazı stili satın alırken dikkatli olunması konusunda öğrencilere uyarılarda bulunan Murat Ertürk, “Yazı tiplerinin de sahtesi vardır. Bizler bu durumu ayıracak yeteneğe sahibiz.” dedi. Genellikle ücretsiz sitelerde sahte yazı stillerinin olduğunu belirten Ertürk, bu olayın yaşanmaması için tasarımcıların büyük bir gayret göstererek harflerin üstünde tek tek çalıştığını söyledi. 

 

YAZI TASARIMI 

Yazı yüzünün tarihinden bahseden Ertürk, Gutenberg zamanında yazıların metal harf kalıplarından oluştuğunu ve bu yüzden yazı yüzü denildiğini söyledi. Yazı yüzünün farklı tiplerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Ertürk, “Bir yazı tasarımcısı sadece harfi tasarlamaz. Birçok etkeni özenle tasarlayıp tüm harflerden ortak bir tasarım çıkarır.” dedi. 

  

TİPOGRAFİK HATALAR 

Konuşmasının sonlarına doğru tipografi alanındaki hatalara değinen Ertürk, tipografik hataların en çok yapıldığı alanın gazeteler olduğunu söyledi. Günümüzde kaliteli bir okuma deneyimi yerine daha çok haber sıkıştırılmaya çalışıldığını dile getiren Ertürk, gazetelerin okunmamasının tipografik hatalardan kaynaklandığını ifade etti. 


Muhabir: Canberk Gürel, Zeynep Kasa, Esmanur İlgar