"Meme Kanserinde Farkındalık Sempozyumu" gerçekleştirildi

İzmit Belediyesi Ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin düzenlediği ‘‘Meme Kanserinde Farkındalık Sempozyumu’’ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Zafer Utkan’ın konuşmasıyla başladı.

Bu Gönderiyi Paylaş

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Zafer Utkan meme kanseri için erken teşhisin ne kadar önemli olduğundan bahsederken, kanserin birçok nedeninin olduğunu, dış etken olarak sigara, obezite, virüs ve bakteri, alkol gibi nedenlerin çevreden alındığını geri kalanın ise kalıtsal geçiş ve ailesel yatkınlık olduğunu belirtti. 

EN ÇOK ÖLÜM SEBEBİ KANSER

Utkan, erkeklerde akciğer, prostat kanserinin çoğunlukta olduğunu, kadınlarda ise meme kanserine daha fazla rastlandığının üzerinde durdu. 2012 Dünya Sağlık Örgütü’nün en çok ölümün kanser nedeniyle olduğunu saptandığına dair verisiyle konuşmasına devam eden Utkan, genel olarak kanserle alakalı risk sayısı ve sebebi her ne kadar fazla olursa olsun erken yaşta sigara tüketiminin en büyük etken olduğunu dile getirdi.


MUCİZE MAMOGRAFİ

Utkan, kansere yakalanmanın önüne geçilemeyeceğini söylerken erken teşhisin kanser için iyi bir silah olduğunu vurguladı. Utkan, “Özellikle meme kanseri için mamografi taraması 2019 yılında başlamıştır. Buna ek olarak KETEM (Kanser Erken Teşhis Ve Tanı Merkezi) de bu erken teşhis için fazlasıyla rol oynamaktadır. Tarama yaşı 40-59 yaş aralığında gezmektedir. Tarama aralığının da yılda bir olması gerekiyor. Mamografi taraması kadınlarda meme kanserini son yıllarda %50 azaltmıştır.” dedi.


HER HASTAYA ÖZEL TEDAVİ GEREKLİ

Prof. Dr. Devrim Çabuk’un konuşmasıyla devam eden sempozyumda Çabuk erken tanı hakkında doğru bilinen yanlışları dinleyicilerle paylaştı. Çabuk, her meme kanseri birbirinden farklı olduğunu dolayısıyla kişiye özel tedavi uyguladıklarını dile getirirken her meme kanserinde memeyi tamamen aldırmanın çözüm olmadığını hatta her hastaya kemoterapi uygulanamayacağını söyledi. Ayrıca Çabuk, çoğu kişinin konuşmalara, uyarılara rağmen taramalarını yaptırmadığını dile getirdi.


Muhabir:Göktuğ Er, Yağmur Ertürk, Tuğçe Okur, Zeynep Gümüş