Üç Branş, Sayısız Başarı!

Lise eğitiminden başlayarak devam eden üç spor branşında sayısız başarıları ve gurur verici geçmişi ile Muharrem Kaymaz’ı Genç Açı olarak ziyaret ettik

Bu Gönderiyi Paylaş

Güler yüzlü, çalışkan, disiplinli ve aynı zamanda örnek bir spor adamı. Ağzından kötü bir söz çıkarken veya sinirlenirken görmek imkansız. Lise eğitiminden başlayarak devam eden üç spor branşında sayısız görev, sayısız oyuncunun sağlığı ve gurur verici geçmiş! İşte Muharrem Kaymaz’ın spor kariyeri, bu kısa ama hikayesi bitmek bilmeyen cümleyle özetlenebilir.

Muharrem Kaymaz, 56 yaşında atletizm, basketbol ve futbolun içinde faal olarak bulunan ve görevlerini yerine getiren iyi bir spor adamı. Atletizmde antrenörlük, hakemlik ve koordinatörlük; basketbolda ve futbolda saha komiserliği ve sağlık memurluğu görevlerini yapmış, yorulmak nedir bilmeyen bir sporsever. Şu anda faal olarak atletizm hakemliği, basketbol ve futbolda saha komiserliği yürüten aynı zamanda da Kocaeli Spor İl Müdürlüğü’nde memur olarak çalışan Kaymaz, spor hayatını ve spora başlama serüveni hakkında KOÜHA’ya önemli açıklamalarda bulundu. 


3 BRANŞ, SAYISIZ GÖREV ve BAŞARI!

Muharrem Kaymaz, daha önce Avrupa’da aldığı görevleri, devam ettiği branşları ve tecrübeleri hakkında genel olarak şu açıklamalarda bulunuyor: “Ana branşım atletizm, ondan sonra futbol geliyor ve en son olarak da basketbol branşında görev yapıyorum. 5 sezondur basketbolda saha komiserliği yapıyorum. Bunun dışında futbolda 20 yıldır saha komiserliği yapıyorum. Futboldaki görevimin on yılı masörlük olarak, üç yılı Mehmet Ali Kağıtçı Stadı’nda sağlık memurluğu olarak ve kalan yıllarında ise Yenidoğan, Kanlıbağ, Kadıköyspor ve Kocaspor’da masörlük olarak geçti. Normalde masörüm, 1994 yılında İzmir’de masörlük kursuna girdim, orada ilk yardım ve masörlük diplomamı aldım, ondan sonraki aşamada sağlık memuru olarak da görev aldım.

 Tecrübeli spor adamı Kaymaz, 1999 Gölcük Depremi’nden sonra Saha Komiserliklerini kurduklarını ve denetim kurullarında yer aldığını, 20 yıldan beri saha komiserliği yaptığını belirtiyor. Yurtiçinde bir branş ve Atapazar Belediyespor, Rabakspor gibi birçok takımda görev yapan Kaymaz, Avrupa’da üstlendiği görevler hakkında bilgiler verdi. Kaymaz, “Kocaeli Büyükşehir Belediye Atletizm Kros Takımı’nda 4 yıl koordinatörlük yaptım. Koordinatörlük sürecimde 2 kez Avrupa’da 2.lik, 1 kez 3.lük ve 2 kez 4.lük başarısı elde ettik. 1984 yılından beri atletizm hakemliği yapıyorum, şu anda ise uluslararası atletizm hakemi olarak faaliyet gösteriyorum. Atletizmde 2 Avrupa Şampiyonası ve 10-15 civarı Balkan Şampiyonası’nda hakem olarak görev yaptım. Kocaeli’nin tek üst klasman hakemi olarak görev yapıyorum. Uluslararası düzeydeyim” diye konuştu.

İLK AVRUPA ŞAMPİYONASI

Spor hayatındaki mutlu anlardan bahseden Kaymaz, dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Atletizm Sorumlusu Barbaros Firal’a teşekkürlerini iletti. Avrupa Şampiyonaları’ndaki ilk hakemlik görevini almasına ön ayak olan Firal’ı asla unutamayacağını belirtti. Görev teklif edildiği anlarda çok duygulandığının ve unutamayacağının altını çizdi.

KOCAELİSPOR ÖRNEK DAVRANIŞINDAN DOLAYI ONURLANDIRDI

Tecrübeli spor adamı Muharrem Kaymaz, 2018 yılında Kocaeli Stadyumu’nun açılışında Kocaelispor-Fatsa Belediyespor karşılaşmasında görev yaptığı esnada bulduğu para dolu poşeti kulübe teslim ederek örnek bir davranışta bulunmuştu. Kocaelispor yönetimi ise bu örnek davranışa kayıtsız kalmayarak Kaymaz’a adının yazılı olduğu bir forma hediye etti. “SPOR HAYATININ BİTMESİNE ENGEL OLUYORUM” Spor müsabakalarında kendisini en çok kızdıran olaylardan ve sporcularının sağlığını tehlikeye atan durumlardan bahseden deneyimli spor adamı, “Müsabakalarda beni en çok sıkıntıya sokan olay, sakatlık durumunda antrenörlerin müdahalesi. Öteden beri gelen yanlış uygulamaları yaparak, sporcuların bileği döndüğünde özellikle ayakkabı bağlarını sıkarak bilekteki oluşan ödemi daha da büyütüyorlar ve kan akışını durduruyorlar.


Ödemin daha da büyümesini engellemek için olağanüstü mücadele ederek antrenörleri asla bu işe sokmuyorum, doğru müdahale ederek sporcunun gelecekteki spor hayatının bitmesine engel oluyorum. Benim bu noktada dikkat ettiğim konu bu oluyor, sporcuları antrenörlerin yanlış uygulamalarından korumak.” diye konuştu. Spor müsabakalarında yaşanan sakatlık ve yaralanma olaylarından bahseden Kaymaz, müdahale ettiği bir olayı şöyle anlatıyor: “Profesyonel kadın basketbol müsabakasında sakatlanan yabancı bir oyuncunun burnunda kanaması vardı, tampon yapılması gerekliydi, yardımcı antrenöre söyleyip soyunma odasına aldım. Bir an oyuncunun kanaması fazla olduğu için panik yaptım, çok şükürler olsun tamponu başarıyla gerçekleştirerek kanamayı durdurup, yabancı oyuncunun oyuna girmesini sağladım. Aklımda yer eden olaylardan biridir bu da.”


EĞİTİM HAYATI GEÇ OLSA DA GÜZEL DEVAM EDİYOR

Eğitim hayatı ile ilgili de bilgiler veren Kaymaz, lise ikide okulu bıraktığını ancak sonrasında devam edip lise diplomasını aldığını belirtti. Lise diplomasını aldıktan sonra yeterli bulmayan çalışkan spor adamı, yüksek öğrenimde de halkla ilişkiler ve iktisat bölümlerini tamamladı. 2008’de memuriyeti dahilinde girdiği sınavda bin kişi içerisinden dördüncü olarak önemli bir başarı yakaladı. Spora başlamasında en büyük etkenin lise öğretmeni Yaşar hoca olduğunu belirten Kaymaz “Endüstri meslek lisesi birinci sınıfta yaşar hocamız bizi atletizm okul takımında sporcu olarak yarışmalara başlattı. Okulu bıraktıktan sonra da atletizme devam ettim. Yaşar hocamın bana çok katkısı oldu spor hayatımda, başarılarımda” diye konuştu.


SPORU AİLESİNE DE AŞILADI

Muharrem Kaymaz, spordan kendisi kopamadığı gibi ailesini de sporun içinde tutmaya çalıştı. Kaymaz’ın kızı futbol ve basketbol hakemliği yaparken, oğlu ise Kocaeli’de birçok yerel gazetede spor muhabirliği yaptı. Kaymaz, örnek bir spor adamı olmasının yanında aynı zamanda örnek bir aile babası da.

Haberin detayları için 75.sayımızı ziyaret edebilirsiniz.

Muhabir: Egemen Kelleci

Galeri