Türk Futbolunda Başarılar ve Altyapı

Türk Milli Takımı’nın son zamanlardaki başarısının altında yatan gerçekleri, neden ve sonuçlarıyla Ahmet Selim Kul ve Mert Baylan’la birlikte değerlendirdik

Bu Gönderiyi Paylaş

Milli takımlarda ve oyuncu bazındaki başarıları kazanmak için neler yaptık, neler yapmalıyız ki daha da ileri taşıyabilelim. Bu başarıyı daha da ileri taşımak istiyorsak ciddi eğitimler ve altyapıya maddi desteği arttırmak konusunda herkes hemfikirdir. Bu konuyu futbolsever herkes dile getiriyor ancak altyapıya ciddi yatırımlarda bulunan hiçbir kulüp sivrilmiyor. Türkiye A Milli Takımı’nın son zamanlardaki başarılı sonuçlarını HaberTürk muhabiri Ahmet Selim Kul ve Futbolcu gözlemcisi Mert Bayhan’la değerlendirdik. Türk futbolunun gelişimi, alt yapılar, başarının altında yatan nedenler ve neler yapılabilir sorularına cevap aradık. 

“DÖNÜŞÜM LUCESCU İLE BAŞLADI”

HaberTürk’ün başarılı gazetecisi Ahmet Selim Kul, milli takımın son zamanlardaki başarısındaki hakkında dönüşümü sağlayan faktörün Lucescu olduğunu ve bu dönüşümün kolay olmadığının altını çizdi. Avrupa’nın da öneminden bahseden Kul, “Şenol Güneş elbette elde edilen başarıda en büyük pay sahiplerinden biri ama mevcut durumun güzelliğine baktığımızda bunu tek kişi üzerinden konuşmamız elbette doğru olmaz. Lucescu belki yaptığı açıklamalar ve aldığı sonuçlar sebebiyle çok fazla tepki görmüş olsa da bu dönüşümü sağlayan isim o oldu. Bazı şeyler gerçekleşmiş olduğu için kolay görünebilir ama yeni milli takımın oluşması asla kolay bir iş değildi ve Rumen teknik adam bunu başarıp görevden ayrıldı. Ayrıca genç oyuncularımızın İstanbul’un şampiyonluk yaşamış takımlarına uğramadan direkt Avrupa yolunu tutması, gerek maddi durumların yarattığı mecburiyet, gerekse bazı kulüplerimizin genç oyunculara gerçekten şans vermesi de mevcut tablonun ortaya çıkmasında etkili oldu.” diye ifade etti.


“KULÜPLERİMİZ ÇOK KÖTÜ YÖNETİLİYOR”

Türk futbolunun gelişimi hakkındaki yorumlarını aktaran deneyimli gazeteci, “Türk futbolunun gelişimini iki açıdan ele almak gerekiyor. Birincisi bireysel temsil bir diğeri ise takımların temsili. Bireysel açıdan özellikle takımlarımızın yaşadığı maddi zorlukların etkisiyle öz kaynaklarına, genç oyuncularına daha çok şans vermesiyle futbolcu ihraç eden bir ülkeye dönüşmeye başladık. Bu anlamda Türk oyuncuların eskiden en önemli özelliği gibi görünen tutkulu oyun, teknik beceri artık futbolcularımızın çok iyi temel özelliklerinin yanında ekstra özellikleri noktasına geldi. Bir de üstüne Türk oyuncunun sosyal medya cazibesi gibi modern futbolda çok önemli yeri olan pazarlama konusunda da bir fark yaratınca, bireysel temsil anlamında çok iyi bir noktaya doğru yol almaya başladık. Ayrıca bu durum altyapılarımızdaki sorunlarının en büyüğünün yeterli kapasiteli oyuncu değil, üst yapıya geçişi sağlayacak sağlıklı bir sistem eksiği olduğunu görmemizi sağladı. Takımların temsili anlamında ise hala aynı noktalardayız. Bu alanda maalesef kulüplerimiz hala çok kötü yönetildiği için futbolumuz ekonomik anlamda büyüse bile maalesef aynı doğrultuda gelişmiyor.” diyerek sitemini belirtti.


“YABANCI SINIRI KESİNLİKLE KISITLANMAMALI”

Sadece 2 yıldır oyuncu gözlemciliği yapan, bu sürede sayısız karşılaşmayı statlarda ve videolardan izleyip analizini yapan, bu kısa sürede ‘En Çok Analizi İzlenen Scout’ ödülünü alan başarılı oyuncu gözlemcisi Mert Bayhan, genel hatlarıyla milli takımdan bahsederken, yoğun olarak ilgilendiği altyapılar konusunda önemli detaylara vurgu yaptı. Bayhan, altyapıdaki önemli problemleri ve yabancı sınırı hakkında yorum yapan Bayhan, “Milli takımın iyi oyun sergilemesinde yabancı sınırının etkisi çok büyük, tabi Şenol hocanın da etkisi var. Ben şuna kesinlikle katılmıyorum hani diyorlar ya ‘Türk futbolcular süre bulmuyor, yabancı sınırını kısıtlayalım’ tamamen yanlış ve bu bir sorun. Türk futbolcular süre bulamıyorsa bizim altyapımız, oyuncu geliştirme yeteneğimiz diğer ülkelere göre çok kötü demek ki. Bunun üzerine düşmeyip yabancı sınırını kısıtlarsak çözüm olmaz. Türk futbolcular oynayamıyorsa kötü oldukları için oynayamıyorlar. 26 27 yaşına gelmiş bir adama, sınırı kısıtlayıp süre vererek geliştiremezsiniz, futbolcu dediğin 20-21 yaşına kadar gelişir. Yabancı sınırı kesinlikle kısıtlanmamalı.” ifadelerinde bulundu.


“ÇOK DAHA İYİYE GİDEBİLİRİZ”

Altyapılardaki sistemin yanlış olduğunu belirten Bayhan, oyuncuların gelişmesi için yeterli eğitimi alamadığı ve potansiyellerini ortaya koyamadığından yakındı. İzlediği maçlarda yetenekli oyuncular olduğunu aktaran başarılı scout, antrenörlerin aynı zamanda üç dört takım çalıştırdıklarını, sporcuların çoğunun göbekli olduğunu ve antrenörlerin bilgi birikimlerini yeterince sporculara aktaramadığına sitem etti. “Çok Daha İyiye Gidebiliriz” diye olumlu pencereden de bakan Bayhan, azımsanmayacak bir nüfusumuz olduğunu ve doğru planlamayla başarıyı tamamen yakalayabileceğimizi belirtti. Genel olarak bu yapıda gelişmek zor hale geldi ama pazarlama çok kolaylaştı. Futbol gelişiyor, futbolcular bu ortamda sürekli kendini yenilemek zorunda. Türk futbolcular şu anda futboldaki gelişim sürecine kendini adapte etmiş durumda ancak uzun vadeli düşününce bireysel çabalarla çok daha fazla ileri taşıyabilecekleri görünmüyor. Bu işte tek çözüm yolu var; altyapılara yatırım, iyi bir planlama ve doğru eğitim. 

Haberin detayları için 75.sayımızı inceleyebilirsiniz.

Muhabir: Egemen Kelleci

Galeri