2. Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı düzenlendi

2. Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlendi

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve 30 büyükşehir belediyesinin temsilcileri katıldı. Tarımın stratejik bir sektör olduğunu dile getiren Bakan Kirişçi, gıdanın insanlık için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

“KIRSALA HASSASİYET GÖSTERECEĞİZ”

Sürekli üretim yapılması gerektiğini söyleyen Bakan Kirişçi, ülkelerin ihracat kapılarını kapattığını ve yeterlilik hesapları yapıtığını ifade etti. Türkiye’nin tarımda önemli işler yaptığını belirten Bakan Kirişçi, “Refah seviyemiz ülke olarak iyi bir yerde. Kocaeli ilimiz ise sanayide iyi olmasına rağmen maalesef tarımda biraz geride. Toprağı daha verimli kullanmamız lazım. Kırsal kesimde bakanlık olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.” dedi. Bazı köylerin tarım konusunda geride kaldığını söyleyen Kirişçi, belediyelerin de bu konuda yaptıkları çalışmalarla eksikliklerin giderileceğini ifade etti.

"PANDEMİ GIDA İHTİYACINI ARTIRDI"

Kocaeli’nin, Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu ve önemli bir potansiyel taşıdığını dile getiren Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise, gıda konusunda pandemiden dolayı önemli sorunlarla karşılaştıklarını söyledi. Yavuz, “Devlet olarak bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile artan gıda ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

"GIDA GÜVENLİĞİ OLMAYAN İNSAN SAYISI ARTIYOR"

Etkinliğin devamında söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, gıda güvenliğinin büyük bir problem olduğunu ve bu durumun ciddi tehdit yarattığını ifade etti. Büyükakın, “İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı sorunlar gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Gıda güvenliği olmayan insan sayısı da diğer yıllara göre artış gösterdi.” ifadelerini kullandı. Üretim kaybının da oldukça fazlalaştığını söyleyen Büyükakın, bu durumla alakalı belediyelerin ortak yürüttüğü çalışmaların olduğunu dile getirdi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM YAYGINLAŞTIRILMALI"

Sürdürülebilir tarımın erişilebilir olması konusunda açıklamalarda bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye’nin dünyada gıda olarak önemli bir noktada olduğunu ve bunun devam etmesi için de yerel yönetimlere büyük iş düştüğünü ifade etti. Altay, “Konya olarak biz bu görevi üzerimize aldık. Şehrimizde örnek uygulamalar devam ediyor. Bizler uygulamaların yayılması için faaliyet yürütüyoruz.” dedi.

Muhabirler: Deniz Değerli, Furkan Özel, Enes Deniz