Latife Tekin ve Serkan Türk Eğitim Fakültesi’nde söyleşi gerçekleştirdi

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Kulübü’nün düzenlediği söyleşiye Yazar Latife Tekin ve Şair Serkan Türk katılım gösterdi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Etkinlik, öğrencilerin konukların yazdıkları eserlerden bölümler okuyarak başladı. Devamında Latife Tekin ve Serkan Türk edebiyata nasıl başladıklarını, dilin bir yazar için ne kadar önemli olduğunu ve eserlerinde kullandıkları temaların nedenlerini öğrencilerle paylaştı. Dil kullanımının önemine değinen Tekin, ‘‘Dil yalnızca bir iletişim aracı değil aslında edebiyatçının malzemesidir. Edebiyat benim için dili kullanarak dilin dışına çıkma sanatıdır.’’ dedi.

“YOKSULLUĞUN YANINDAYIM ÇÜNKÜ ORADAN GELDİM”

Tekin, edebiyat serüvenine başlarken yoksulluk temasını işlediğini, hala yoksulluk üzerine yazdığını, bunun sebebi olarak yoksulluk içinde büyümesinin etkisi olduğunu söyledi. Başlarda edebiyat yaparken yoksullara ihanet ediyor muyum diye düşündüğünü belirten Tekin, bütün bunların farkında olarak yazmaya devam ettiğini, yoksulluğu yüceltmediğini ama tüm kalbiyle onların yanında olduğunu söyledi. Tekin, ‘‘ Yoksulluğun yanındayım çünkü oradan geldim. Orası benim evim, ülkem.’’dedi.  Zamanında çok eleştirilere maruz kaldığını belirten ve alışılmışın dışında bir edebiyat yapan Tekin, ‘‘Her şey dilden geliyor. Edebiyat güzel yazı yazma sanatı değil, dilin farkına varmak ve ötekileştirilmiş kişilerle iletişim kurabilmek için dilin dışına çıkmaktır.’’ ifadelerini kullandı.

İYİ HİKAYE HER ZAMAN OKUYUCU İLE BULUŞUR

Hikayeyi kurmanın yazmaktan daha keyifli olduğunu söyleyen Türk, beğenmediği hikayeleri deforme ederek edebiyata başladığını söyledi. Her şeyin İstanbul’da olduğuna ve oranın dışında olunca şansın azaldığını ama iyi metinlerin her zaman okuyucular ile buluşacağına inandığını söyleyen Türk,  ‘‘Evin içinde bir kütüphane varsa evin nerede olduğunun bir önemi yok.’’ sözleriyle söylemini destekledi. Öğrencilere tavsiyede bulunan ve şu anki imkanlara vurgu yapan Türk, ‘‘ Gençlerin şu an elinde birçok imkan var fakat çok sabırsızlar. Ben on yıllık tecrübe sonunda tanındım ve yazılarım yayımlandı.’’ dedi.

Muhabir: Sude Kırlı, Anıl Sezgingil

Fotoğraf: Anıl Sezgingil, Sude Kırlı