Prof. Dr. Baştürk Saha Araştırmasının Sonuçlarını Paylaştı

Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk, İletişim Fakültesi’nde “Sürdürülebilir Habercilik Bağlamında Birleşik Krallık’ta Yerel Medya” isimli konferans gerçekleştirdi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Cardiff Üniversitesi’nden Prof. Dr. Stuart Allan’ın daveti ve TÜBİTAK’ın desteği ile Birleşik Krallık’ta 12 aylık araştırma projesi yürüten Baştürk, araştırmanın detaylarını öğrencilerle paylaştı. Sürdürülebilir habercilik ve değişen gazetecilik pratiklerinin araştırmasının temelini oluşturduğunu belirten Baştürk, çalışma neticesinde elde ettiği sonuçları katılımcılara aktardı.

YEREL MEDYA ANLAYIŞI

South Wales Arguse, Cearphilly Obsever, BBC Wales ve Londra Olay gazetelerinde haber odası gözlemleri yapma fırsatı bulduğunu belirten Prof. Baştürk, amacının yerel basının haber önceliklerinin neler olduğunu öğrenmek olduğunu vurguladı. Birleşik Krallık’ta halkın tekelleşmeden şikayetçi olduğunu söyleyen Baştürk, bu yüzden yerel medyaya rağbetin fazla olduğunu aktardı. Baştürk, Birleşik Krallık'ta yerel medyanın sürdürülebilirliği bağlamında ciddi fonların olduğunu belirtirken, Caerphilly Observer gazetesinin ücretsiz dağıtım yaptığını da dile getirdi. Bu gazetelerin gelirlerinin; dijital abonelikler, Google ve diğer reklamlar olduğunu açıklayan Baştürk, Birleşik Krallık’taki yerel medya kurumları için okurun anlık ziyaretindense abone olma durumlarının daha önemli olduğunu belirtti. Birleşik Krallık’ta tamamı Türkçe basılan tek gazetenin Londra Olay gazetesi olduğunu aktaran Baştürk, “En ilginç yönü haber ile değil, reklam ve seri ilanlarla okuyucuyla arasında bir bağ kuruyor.” ifadelerini kullandı. Baştürk, “Araştırmayı yaparken nerede aksaklık çıkar diye düşünmüştüm, her zaman B planının iyi düşünülmesi gerekli.” diyerek dinleyicilere tavsiyelerde bulundu.

Muhabir: İbrahim Özçetin, Şerivan İlker, Şehriban Ağca

Fotoğraf: İbrahim Özçetin