Kocaeli Üniversitesi’nde Jean Monnet Modülü Paneli Gerçekleşti

Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde, POW-EU-R Jean Monnet Paneli Modülü, İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı) ve Friedrich Naumann Vakfı’nın destekleriyle gerçekleşti.

Bu Gönderiyi Paylaş

POW-EU-R Jean Monnet 2023-2024 Güz yılı etkinliğinin ilki, POW-EU-R Jean Monnet Modülü, Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Itır Aladağ Görentaş’ın konuşmasıyla başladı. Avrupa Birliği çalışmaları alanında yapılan kısa bir eğitim/öğretim programı olan Jean Monnet Paneline katılan Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, AB (Avrupa Birliği) ve Türkiye ilişkilerinin tarihi hakkında bilgi vererek açılış konuşmasını başlattı. Kocaeli Üniversitesi Rektörü̈ Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’de açılış konuşmasına katıldı.

 

TÜRKİYE İLE AVRUPA İLİŞKİLERİ

Erasmus iş birliklerinden ve Avrupa Birliği ile de anlaşmalarını sürdürdüklerinden bahseden Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Tarı “Kuruluşunun birinci yılında olan fakültemiz gerek yurt  dışı gerekse yurt içinde iş birlikleriyle çok boyutlu eğitim yapılanmasına devam etmektedir” dedi.

AB üyeliğine dikkat çeken İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Avrupa birliği organizasyonlarında aslında Türkiye hepsine üye. İzlediğimiz politika gereği henüz olmamız gereken yerde değiliz” diyerek şu anda en önemli sorunun, vize alamıyor olmamızdan bahsetti.  

OSMANLI’DAN CUMHURİYETE

2024 yılında etkinliklerini başlatacakları Jean Monnet Paneli, ̈ Doç. Dr. Pelin Sönmez tarafından başlatıldı. Panelde ilk söz alan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sanem Baykal oldu. Baykal “Avrupa birliği ile ilişiklerin cumhuriyetin kuruluşuyla değil Osmanlı İmparatorluğu’nun başlangıcından beri olduğunu ileri sürebiliriz” diyerek cümlelerini sürdürdü. İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ve İKV Genel Sekreter Yardımcısı M. Gökhan Kilit, Jean Monnet Modülü ve Avrupa Birliği hakkındaki konuşmalarıyla paneli sonlandırdılar.

 

Muhabir: Nisanur Karahan, Sabri Ülker