II. Kocaeli Film Festivalinde "Türkiye'de Fantastik Sinema" Ve "İzmit Sinemaları" Atölyeleri Gerçekleşti.

Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde devam eden festivalde birinci gün, “Türkiye’de Fantastik Sinema” ve “İzmit Sinemaları” atölyesi ile geride kaldı.

Bu Gönderiyi Paylaş

Elif Karacakaya moderatörlüğünde  gerçekleşen atölyeye, Semih Ellialtı ve Cangül Aktaş konuk oldu. Atölye de konuşmacılar, geçmişteki sinema kültürü ve günümüzde ki sinema kültürü arasında ki farklardan bahsetti.

İZMİT’TE SİNEMA KÜLTÜRÜ

İzmit’in kendini kültürel anlamda geliştirdiğini dile getiren Cangül Aktaş, eski sinema salonlarında sadece filmlerin değil, başka etkinliklere de yer verildiğinden bahsetti. Aktaş, “Cumhuriyetin ilk yıllarında İzmit’teki köylere film götürülürmüş. Parası olmayan halktan ise yumurta veya tavuk alınırmış.” dedi. Sinemaların üçe ayrıldığından bahseden Aktaş, günümüz AVM sinemalarının 1999 depreminden sonra hızla yaygınlaştığından söz etti.

TÜRK SİNEMASINDA FANTASTİK FİLMLER

Semih Ellialtı, fantastik filmlerin aslında gotik Almanya‘da ortaya çıktığını, Türk sinemasına ise Yeşilçam ile girdiğini söyledi. Fantastik filmlerin psikolojik  ve duygusal olarak da görülebileceğini ifade etti. Ellialtı, “Mesela Anayurt Oteli filmi  bireyin psikolojik fantazya unsurlarını barındırıyor.” sözlerini dile getirdi. Ellialtı, Onur Ünlü’ nün ‘Sen Aydınlatırsın Geceyi’ filminde ise taşra sıkıntısının fantazya ile dile getirdiğinden söz etti. Atölye, moderatörün konuklara teşekkür belgesini takdim etmesiyle sona erdi.

Muhabir: Şehriban Ağca