KOÜ ATATÜRK'Ü ANDI

Kocaeli Üniversitesi Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde “10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı” düzenlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Prof. Dr. Funda Selçuk Şirin ve Doç. Dr. Esma Torun Çelik'in katılımıyla "Atatürk'ü Anlamak" adlı panel gerçekleşti. Panel Prof. Dr. İbrahim Şirin’in moderatörlüğünde başladı. Şirin, 10 Kasım’da Atatürk'ü anmanın en güzel yolunun onu anlamaktan geçtiğini belirtti.

ATATÜRK VE KAVRAMLAR

Mustafa Kemal Atatürk'ün, olağanüstü bir kavram dünyası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Funda Selçuk Şirin, sunumunu kavramlarla Atatürk'ü anlamak üzerine yapacağını belirtti. Millet ve milli kavramları üzerinde duran Şirin, Atatürk'ün mecliste yapmış olduğu bütün açılış konuşmalarında 567 kez millet 286 kez de milli ifadesini kullandığını söyledi. "Mustafa Kemal Atatürk'ün eylemlerini belirleyen temel unsur da bu kavramlardır." dedi. Her iki kavramında çok yoğun bir şekilde Müslümanlık ve Türklük temelinde tanımlandığını söyledi. Konuşmasını “Milletini her türlü esaretten kurtararak özgür kılmak, fikri, vicdanı hür bireyler yetiştirmek için sonuna kadar çalışıp çabalamış Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 85. yılında saygı, şükran ve minnetle anıyorum.” diyerek sonlandırdı.

“KADIN BİR İNSANDIR"

Konuşmacı Doç. Dr. Esma Torun Çelik ise Ulu Önder Atatürk'ü sonsuzluğa uğurladığımızın 85. yılında özlemle, sevgiyle ve minnetle anarken aynı zamanda, bu günlerin sadece anma günü değil biraz da öz eleştiri yapma günü olması gerektiği kanaatinde olduğunu söyledi. Çelik, "Atatürk’ün en büyük eserim dediği cumhuriyete ne kadar sahip çıkıp çıkmadığımız, bu konuda demokratik noktada Türkiye'yi nereye taşıdığımız veya nereye getireceğimiz, onun hayali olan insanca bir Türkiye haline gelip gelmediğimiz noktalarında öz eleştiri yaparsak bu anma günleri çok daha anlamlı hale gelir." dedi. Türk kadınları açısından çok önemli bir noktada olduğumuzu belirten Çelik, bunların Atatürk sayesinde olduğunu ve Atatürk'ün kadını gerçek anlamda bir insan olarak gördüğünü dile getirdi. "Kadın ne süs ne bir çiçek ne de başka bir şeydir. Kadın bir insandır". dedi. Cumhuriyet kadınlarının bu gelecek yüzyılda daha çok çalışıp hakkettiği yeri, sahip olduğu hakları, kazanımları çok daha ileri taşıyarak güçlü bir Türkiye yaratılmasına katkı sağlayacaklarını düşündüğünü söyledi. Panel, Rektör Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk'ün konuşmacılara teşekkür belgelerini takdim etmesiyle son buldu.

Muhabir: Şerivan İlker