İzmit’in Gururu Sütlü Nuriye

Güven Tatlı'nın Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın merkezinden yükselen Sütlü Nuriye tatlısı, 1900'lü yıllardan günümüze uzanan bir lezzet deneyimi sunuyor.

Bu Gönderiyi Paylaş

İhsan Güven'in elinden çıkıp oğulları Metin ve Mesut Güven tarafından devralınan bu miras tatlı, Türkiye'nin dört bir yanında sevilerek tüketiliyor.

 

İzmit'in tarihi dokusunda kendine sağlam bir yer edinen Sütlü Nuriye tatlısı, Güven Tatlı isimli dükkanda 1985 yılında İhsan Güven tarafından ortaya çıkarılmış. Şu anda işin başında olan oğulları Metin ve Mesut Güven, lezzet mirasını sürdürmeye devam ediyorlar. 5 şubesi ile hizmet veren Güven Tatlı, İzmit'in en meşhur tatlısı olarak biliniyor.

 

Metin Güven, KOÜHA'nın sorularını yanıtlayarak meşhur tatlılarının hikayesini paylaştı. Sütlü Nuriye'nin ortaya çıkışını, 1985 yılında İhsan Güven'in bir arkadaşının talebi üzerine ceviz ve yufkayı süt ile şerbetleyerek hafif bir tatlı yapmasıyla anlatıyor. Tatlı, çok beğenilince düzenli olarak üretilmeye başlanmış. Yapılan araştırmalarda, Sütlü Nuriye'nin 1900'lü yılların başında Diyarbakır yöresinde yapıldığına dair izlere ulaşılmış. Güven, geleneksel tarife sadık kalarak ürettikleri tatlılarını 1985'ten bu yana aynı orijinallikle sunmaya devam ettiklerini belirtiyor.

MİLLİ TAKIMIN TERCİHİ DE SÜTLÜ NURİYE

 

Sütlü Nuriye'nin satışları, özellikle Ramazan ayında zirve yapıyor. Güven Tatlı, aynı zamanda Milli Futbol Takımı ile de iş birliği yaparak tatlılarını kamp dönemlerinde tedarik ediyor. Güven, bu iş birliğinin 1996'dan bu yana devam ettiğini ve futbolcuların yurt içi ve yurt dışındaki kamp dönemlerinde Sütlü Nuriye'yi tercih ettiğini belirtiyor.

 

Metin Güven son olarak, Sütlü Nuriye’ye ilişkin internet üzerindeki iddialara da değindi. İnternet sitelerinde Sütlü Nuriye tatlısını bulduğunu iddia eden başka bir firmanın olduğunu belirten Güven, bu tatlı geleneğinin 1900'lü yıllardan bu yana devam ettiğini ve kendi üretimleri olarak Türkiye'nin dört bir yanında satıldığını vurguluyor. Aynı zamanda, Güven Tatlı’nın bu geleneğin devamını sağladığını ifade ediyor.