İletişim Fakültesi Geleceği Konuşuyor: Yapay Zeka Yolculuğu

Prof. Pösteki, Prof. Pekman ve Dr. Budak, yapay zeka tek- nolojilerinin iletişimle alakalı meslekleri nasıl etkileyeceğinden, karşılaşılacak potansiyel sorunlardan ve yapay zekadan nasıl avantaj sağlanabileceğinden detaylı bir şekilde bahsetti.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Pekman ve Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Budak, son dönemin en popüler teknoloji konularından biri olan yapay zeka alanında, KOÜ İletişim Fakültesi’nin atılımlarını, uygulanan müfredatların geleceğini ve sektördeki dönüşümleri değerlendirdi.


KOÜ İLETİŞİM FAKÜLTE- Sİ’NDE YAPAY ZEKA UYGULAMALARI

KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, hızla gelişen ve evrilen yapay zeka uygulamalarının yarattığı etkilere değinerek “Bu süreç iletişim alanında farklı değerlendirmeler ve perspektifler taşıyor. Bu nedenle biz de müfredatlarımızda birtakım yenileme ihtiyaçlarına gerek duyuyoruz.

Çağın gerekliliklerine doğru yanıtlar verebilmek adına, yapay zekânın nereden başladığını ve nereye gittiğini her yönüyle değerlendirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Prof. Pösteki, oluşturulacak yapay zeka odaklı programın teorik ve uygulamalı aşamalardan oluştuğunu belirterek, “Program değişimi için gereken yapıyı fakülte içinde kurduk. İlk aşama teorik, ikinci aşama ise uygulamalı olacak şekilde ayarlandı. İletişim fakültemizde bulunan beş bölümün de bir değişime ihtiyacı olduğunun farkındayız. Bu yüzden altya- pının buna göre değerlendirilmesi, oluşturulması ve değiştirilmesi gerekiyor. Büyük yatırımlara ihtiyaç var ve bunun için de çalışmalar bütçeye denk şekilde titizlikle yol kat etmemiz gerektiğini gösteriyor.” dedi.

YAPAY ZEKA VE ETİK DEĞERLER

Yapay zeka uygulamaları kullanılırken etik değerlere kitle iletişim bilimi perspektifinden bakılması gerektiğini vurgulayan Dekan Pösteki, “Öğrenciler mümkün olduğunca yapay zekayı kendi amaçları için nasıl kullanabileceklerini iyi bilmeliler. ‘Bir tuşa basarım bütün ödevi yaparım, bana sorulan soruların yanıtlarını bulurum’ şeklinde değil, ‘Doğru soruyu nasıl sorabilirim?’ diye düşünerek kullanmaları daha doğru olacaktır.” diye konuştu.

REKLAMCILIKTA YAPAY ZEKANIN YANSIMALARI

KOÜ İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Pekman ise Reklamcılık bölümü olarak yapay zeka ile ilgili planlarını açıklayarak “Sektörde bulunan profesyonel- lerle birlikte, eğitim komisyonları ders programlarını gözden geçiriyorlar. Çıkarılması veya eklenmesi gereken dersleri tespit ediyoruz. Önceliğimiz yapay zekanın mantığını kavramak ve alanımızdaki uygulamalarını görmek üzerine olacak.” dedi. Prof. Pekman, reklamcılık sü- reçlerinde yapay zekanın etkili kullanımına dair ise, “Reklamcılığın her aşamasında yapay zekâ kullanımı söz konusu. Müşteriye yapılan sunumdan tutun, reklamın yaratım sürecine kadar her aşamasında yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek mümkün.” ifadelerini kullandı.

GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI PERSPEKTİFİNDEN YAPAY ZEKA

KOÜ İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Budak ise, yapay zekanın tasarım süreçlerinde ortaya çıkarabileceği etik sorunlara dikkat çekerek yapay zekayı etkili bir şekilde kullanırken etik değerlere de saygı gösterilmesinin gerekiliğini vurguladı.

Dr. Budak, müfredata yapay zeka dersleri eklenmesi konusuyla ilgili olarak “Fakültemizin tamamında bir içerik güncelleme ve gözden geçirme süreci mevcut. Programa dahil olacak derslerden bir tanesi ‘Algoritma Okuryazarlığı’ ve ‘Algoritma Oluşturma’ olacak.” dedi.

YAPAY ZEKANIN TASARIM BECERİLERİNE ETKİSİ

Tasarım bölümü mezunlarının sektörde rekabet avantajı sağlayabilmesi için önerilerde bulunan Yusuf Budak, “Öncelikle ilgi alanını doğru belirlemek, ilgi alanına uygun program- larda ustalaşmak doğru olandır. Kullanılan programları bir araç olarak kabul edelim. Araç kullanmayı bilen birisi manuel veya otomatik fark etmeksizin daha hızlı bir adaptasyon sürecinden geçecektir. Aynı şekilde teknolojinin hızlı gelişmesinden ötürü uygulamaların da hızlı geliştiği bu yapıda işin alfabesi sayılan, temel düzeydeki Adobe Illustrator ve CorelDraw gibi programları da bilmek lazım.” şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Budak, yapay zekanın marka iletişimi ve tasarım süreçlerinde etkili bir şekilde kullanılabileceğini vurgulayarak yapay zekanın sadece ilham kaynağı olarak kullanılması gerektiğini ve tasarımda insan faktörünün her zaman önemli olduğunun altını çizdi.

Budak, yapay zekanın yaratabileceği etik sorunlara da dikkat çekerek “İleride tasarımda düşülen hatalardan birisi, tasarımın daha önce yapılmış olan örneklerden taklit edilerek yapılması olacaktır. Bu beni korkutan bir olay, bunu yapan insanlar akıllıca bir iş yaptık- larını düşünecekler. Bu süreçte yapay zekâ uygulamaları, fikir verici bir destek unsuru olarak kullanılabilir ama asla ana unsur olarak kullanılmaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.