Yakın Geleceğin Enerji Kaynağı

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Prof. Dr. Günay Çifçi konferans verdi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Prof. Dr. Günay Çifçi'nin konuşmacı olduğu gaz hidrat konusunda konferans düzenledi. Türkiye Denizlerindeki sismik araştırmalardan bahseden Prof. Dr. Günay Çifçi yakın geleceğin enerji kaynağının gaz hidratlardan oluşacağını ifade etti. 2040 yılında kömürün kullanımının azalacağını söyleyen Çifçi, "Doğalgaz kaynağı 2040 yılında da birinci sıradaki yerini koruyacak. Gaz hidratları ise değer kazanacak." dedi.

FİNANS VE ÜRETİM İÇ İÇE

Prof. Dr. Günay Çifçi, gaz hidratın su içeren, kristal yapılı katılar olduğunu söyledi. Gaz hidratın nerelerde görüldüğünden bahseden Çifçi, dünyada kıta kenarlarında ve kutup bölgelerinde görüldüğünü belirtti. Çeşitli ülkelerin gaz hidrat araştırmalarına ciddi yatırımlar yaptığını, finans ve üretim aşamalarının iç içe olduğunun üzerinde duran Çifçi, "2017 yılından itibaren Hindistan ve Çin gaz hidrat araştırmalarında önde gelen ülkeler arasında bulunuyor." dedi.

STRATEJİK GÜÇ

Türkiye'de gaz hidrat çalışmalarının 2000'li yıllarda Karadeniz bölgesinde başladığını söyleyen Çifçi, Türkiye'nin gaz hidrat konusunda coğrafi konumunun avantajlı olduğunu belirtti. Çifçi "Gazın minimumu üretilse Türkiye uzun yıllar gaz sıkıntısı çekmez. Bu sayede de Türkiye stratejik güç konusunda avantajlı bir konuma erişir." ifadelerini kullandı. 

Muhabir: Oğuzhan Hafızoğlu, İbrahim Özçetin

Fotoğraf: Cansu Hacıyakupoğlu