Kartepe Zirvesi’nde ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ Teması

24-27 Mart tarihleri aralığında sürecek olan Kartepe Zirvesi’nin, ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla Kartepe Park Otel’de açılış günü düzenlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Dört gün sürecek zirveye Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ev sahipliği yaptı. Açılışta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder, önemli açıklamalarda bulundu. “Türkiye güçlü bir ülke.” diyen Schröder, iki ülkenin birçok konuda ortak çabaları olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton'ın konuşmalarının yer aldığı zirvenin açılışı, geniş katılımla gerçekleşti. 

GELECEĞİ DOĞRU OKUYABİLMEK İÇİN
Dünya nüfusunun yüzde 50'sinin şehirlerde yaşadığını söyleyen Büyükakın, “Bütün bu insanlara su bulmak zorundasınız, gıda bulmak zorundasınız, afetlere karşı korumak zorundasınız, iklim değişikliğiyle baş etmek zorundasınız. Peki, bunları yapmak için ne yapmak lazım? Düşünmek lazım. Gelecekte bizi ne meseleler bekliyor diye hazırlıklı olmak lazım. Bugün burada fikir platformu oluşmuş olacak. Belki de en kıymetli olan şey bu." ifadelerini kullandı. Birlikte hareket etmenin önemine değinen Büyükakın, son dönemde pandemi yaşanması ve iklim değişikliği gibi meselelerin birlikte hareket edilerek çözüme ulaşacağını belirtti. “Benim gördüğüm kadarıyla bir şehrin yükselişi, dünyanın medeniyetinin yükselişi için ayrılmaz birkaç unsur var. Öyle bir habitat oluşturmalıyız ki bir taraftan insanların kendilerini geliştirmesini sağlasın, diğer yandan yeniliğe teşvik edecek ekosistem yaratsın. Geleceği doğru okuyabilmek için o şehir bilim adamlarının da cazibe merkezi olsun.” diyen Büyükakın, zirvede, bu durumun gururla kendi şehrinde başladığını aktardı.

“YAKIN GELECEKTE DÜNYA NÜFUSUNUN 9.7 MİLYARA ULAŞACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremlerden iklim değişikliğine, salgın hastalıklardan uluslararası ilişkilerde yaşanan olumsuz gelişmelere, küresel ticarette yaşanan kısıtlamalardan savaş ve çatışmalara kadar her alanda ilişkilerin kırılgan olduğu tarihi bir dönemden geçildiğini, belirterek şunları kaydetti: "Bu kırılgan dönemde ülkemizde ve dünyada yaşanan nüfus artışına bağlı olarak şehirlerimiz büyümeye devam ediyor. Yakın gelecekte dünya nüfusunun 9.7 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Gelişmekte olan ülkelerin nüfusunun yaklaşık yüzde 63'ü şehir merkezlerinde yaşayacak. Tüketimin yüzde 91'i de şehirlerimizde gerçekleşecek. Birleşmiş milletlere göre 2030'da ciddi bir artışla mega şehir sayısı 41'e çıkacak ve orta ölçekli şehir sayısının da 558'e çıkması öngörülüyor."

KOCAELİ’YE MÜJDE VERDİ!

Geçen yıl 80 bin konutun deprem dönüşümünü gerçekleştirdiklerini aktaran Kurum, “Şu an hâlihazırda sahada toplam yatırım bedeli 120 milyar lira olan 350 bin konutumuzun dönüşümüne devam ediyoruz. İnşallah 2035 yılına geldiğimizde Türkiye'nin deprem riski olan bölgelerinde kentsel dönüşüme girmemiş tek bir binamız kalmayacak.” ifadelerini kullandı. Kurum, kentsel dönüşümle şehirlerin her türlü afete karşı dirençli hale getirildiğini söyledi. Kurum konuşmasında Kocaeli'ye bir müjde de verdi. Bakan Kurum, "İzmit Körfezi'nde biriken dip çamurunun temizliğini yapacağız. Böylece İzmit Körfezi ailelerimizin çevresinde gezip, nefes alacağı bir yer haline gelecek" dedi.

TÜRKİYE ve ALMANYA’NIN İKİLİ İLİŞKİLERİ

Dünyanın pek çok alanda değişiklik yaşandığına değinen Gerhard Schröder, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın küreselleşmeyle karşı karşıya kalınacağını belirtti. Halklar ve ülkeler arsında ciddi rekabet mevcut olduğunu aktaran Schröder, “Hepimiz barış ve güvenliğin tesisi için çabalıyoruz." dedi. Türkiye ve Almanya'nın özel sorumlulukları olduğunun altını çizen Schröder, Türkiye ve Almanya'nın fikir birliğinin olduğunu söyledi. Schröder, "İki ülkenin küresel barış savunuculuğu ve çerçevelere dayanan fikirler konusunda da birliği var. Küresel serbest ticaretin desteklenmesi konusunda da ülkelerimizin ortak noktaları vardır. Birçok konuda ortak çabalarımız var. Tek bir küresel güç bütün bu sorunları tek başına çözmeye yetmeyecektir." ifadelerini kullandı.


RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI DEĞERLENDİRMESİ
Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder Kartepe Zirvesi'ndeki konuşmasında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini söyleyerek şunları söyledi: "Ukrayna halkının ızdırabına sebep olan bu savaş en kısa zamanda durdurulmalıdır. İki ülkenin arasında müzakerelerin hızlı sonuç vermesi ve sonucunda ateşkes olması lazım. Bu konuda gücü yeten herkes bu çabalara dahil olmalı ve bu savaş durdurulmalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çabaları çok kıymetlidir. Umuyoruz ki bu çabalar başarıya ulaşacaktır.”

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE CİDDİ ÇÖZÜMLER
Sel önleme, doğa koruma, enerji verimliliği, iklim dayanıklılığı konularında girişim liderliğiyle ön plana çıkan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Kartepe Zirvesi'nin iddialı bir zirve olduğunu dile getirdi ve şöyle konuştu: "Şehirler insanların birçok sorunla baş başa kaldığı yer. Pandemide bunu gördük. Çift anlamlı olarak bunu iklim değişikliğinde de görüyoruz. Bu bağlamda şehirler sorun yaratıcı yerler olabiliyor ama şehirler çözümün de kaynağı olabiliyor. Şehirler sadece dünya nüfusunun arttığı yerler olmuyor yerel yönetimler açısından da çok önemliler. Herkesin hayatını etkileyen doğrudan kararların alındığı yerler.” dedi. UNDP'nin çalıştığı her yerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gibi yerel paydaşlarla çalışmaya dikkat ettiklerini vurgulayan Vinton, özellikle iklim konusunda daha iddialı ve hızlı çözüm sürecinde geç kalmanın ölümü getireceğinden bahsetti. Vinton son olarak, “Bu bağlamda iklim değişikliğiyle ilgili çok ciddi çözümler üretilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 

Muhabir: Hülya Altıntaş