Nobel Ödüllü Prof. Dr. Yunus’tan Yeni Dünya Düzeni

Kartepe Zirvesi’nin ikinci günü, Kocaeli Kongre Merkezi’nde Prof. Dr. Muhammed Yunus’un konuşmasıyla başladı.

Bu Gönderiyi Paylaş

Enerjimizi bize faydalı olacak noktalara kanalize edebileceğimizi vurgulayan Yunus, “Rollerimizi insanlık olarak baştan tanımlamak zorundayız. ’Ben hiçbir şekilde küresel ısınmayı körükleyen bir kişi olmayacağım.’, ’Ben artık fosil yakıt tüketmeyeceğim.' gibi sözleri artık kendinize verebilirsiniz." dedi. Bunun bir ağ gibi başlatılabileceğinden bahseden Yunus, kendisine Nobel Barış Ödülü kazandıran ‘Mikro Finansı’ oluşturduğunu ve bunu daha fazla para kazanmak için değil, işletmelerin insanı sorunlarını çözmesi için geliştirdiğini söyledi. Yunus, “Yeni medeniyetlere ihtiyacımız var çünkü mevcut sistem bizi öldürüyor, hala vaktimiz var." sözlerine ekledi.

YENİ YOLLAR ARANMALI

Nobel Barış Ödüllü Prof. Dr. Muhammed Yunus, dünyanın ve gezegenin yangın yerine döndüğünü söyledi ve ekledi: "Somut adımlar atmalıyız, yoksa bu yanan ev kül olup gidecek. Dikkatimizi bu kritik anlara vermek gerekir. Kritik kesişim noktasındayız. Küresel ısınma tek başına aktör değil. Düşünce biçimimiz yanlış, huzurla yaşayabileceğimiz bir gezegenimiz olabilir. Başlangıç noktamızı yanlış seçtik. Eğer ki bu yol bizi yok olmaya götürecekse yeni bir yol inşa etmeliyiz. Mutlu ve güzel bir gezegenden emin olmalıyız.”

“ADA ÜLKELERİ DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK.”

Tek gayenin para olmaması gerektiğini vurgulayan Yunus, büyümeden bahsediliyorsa paranın süper zenginlere gitmemesinin şart olduğunu belirtti. Küresel ısınmanın kötüleştiğinden bahseden Yunus, bu durumun gezegeni mahvetmeye yeteceğini ekledi. Yunus, “10 sene içinde 1,5 derece ısınabiliriz ve bu sağ kalmamızı imkânsız hale getirecek. Bu ısınma 1,5 derece sabit kalmayacak. Biz farkında değiliz ama gezegenimiz yaşanmayacak hale gelecek. Mesela ada ülkeleri su altında kalacak. Deniz seviyesi yükselecek. Orada yaşayanların göç etmekten başka şansları yok. Ada ülkeleri diye bir şey kalmayacak.” ifadelerini kullandı.  Yunus buna örnek olarak ise Bangladeş’in yaşanamaz hale geleceğinden ve bir kısmı sular altında kalacağından bahsetti.

İKLİM MÜLTECİLİĞİ ARTACAK!”

İklim mülteciliği artacağını ve dünyanın küçüleceğini belirten Prof. Dr. Yunus, “Düşünün ki koca bir gezegenin ırkı, sağ kalım savaşında. İmkânı olmayan ülkeler git gide zorlanacak. Bu gerilim de bir saatli bombaya dönüşecek. Dünya yoksulla mücadele etmekte. Pandemi dünyamızı vurdu, milyonca kişi işinden oldu, evlerini kaybetti. Çünkü ekonomiler durma noktasına geldi. Yoksullukta kurtulan insanlar pandemi ile tekrar yoksulluğa itildi." diye konuştu.

"FOSİL YAKITLARI  KULLANMAYI SIFIRA İNDİREBİLİRİZ"

Küresel ısınmanın olmadığı bir düşüncenin nasıl olacağını vurgulayan Yunus, “Güvende olmak, paylaşabilmek, birbirini koruyup kollamak, böyle bir dünya istiyoruz. 1,5 derecelik ısınmayla endişelenmeyin istiyoruz. Sanayi Devrimi öncesindeki sıcaklığa dönmek istiyoruz ve eminiz ki bu mümkün.” dedi. Örnek olarak ise fosil yakıtların kullanılmadığında bunun başarılabileceğini söyleyen Yunus, “Neden geri gidemiyoruz? Bize keyif veren zevkli şeyleri bırakmayı talep etmediğimizden mi? Hayatta mı kalmak istiyoruz? Herkes için iyi olan şeyi mi yapmak istiyoruz? Buna karar vermeliyiz. Nihayetinde fosil yakıtları kullanmayı sıfıra indirebiliriz." ifadelerini kullandı.

MEVCUT SİSTEM ÖLDÜRÜYOR

Enerjimizi bize faydalı olacak noktalara kanalize edebileceğimizi vurgulayan Prof. Dr. Yunus, “İyilik için refah olur. Rollerimizi de insanlık olarak baştan tanımlamak zorundayız. Kendinize şu sözü verebilirsiniz; ’Ben hiçbir şekilde küresel ısınmayı körükleyen bir kişi olmayacağım.’, ’Ben artık fosil yakıt tüketmeyeceğim.” Bunun bir ağ gibi başlatılabileceğinden bahseden Yunus, ‘Mikro Finansı’ kendisinin oluşturduğunu ve bunu daha fazla para kazanmak için değil, işletmelerin insanı sorunlarını çözmesi için geliştirdiğini söyledi. Yunus, “Yeni medeniyetlere ihtiyacımız var çünkü mevcut sistem bizi öldürüyor, hala vaktimiz var." sözlerine ekledi.

Muhabir: Behiye Sude Doğan