Pandemi Girişimci Kadınların Sayısını Arttırdı

‘KAGİDER & Girişimcilik Yolculuğu’ semineri İletişim Fakültesi’nde düzenledi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri Atölye Uygulamaları dersi kapsamında kadınlara ilham olmak, kadın girişimciliğini ve kadınların başarılarını anlatmak için etkinlik düzenlediler. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Alev Akın, ‘KAGİDER ve Girişimcilik Yolculuğu’ etkinliğinde konuşmacı olarak yer aldı. 

"HER HAYAL SENİ BESLER"

‘‘Her hayal seni besler.’’ Diyen Akın, özgüvenin ve 4 senelik üniversite hayatımızın üstüne koyduklarımızın önemini açıklayarak konuşmasına başladı.  Gönüllü olarak derneklere veya Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) katılmanın kendisine ve insanlara çok şey öğrettiğini belirten Akın, katılımcılara görüşlerine uygun ve kendilerine bir şeyler katabilecek STK’lere veya derneklere katılmalarını tavsiye etti. KAGİDER’in amaçlarından, yaptıklarından ve kuruluşundan bahseden Akın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerini katılımcılarla paylaşarak yorumladı.

TÜİK’in Şubat 2022 verilerindeki çalışma yaşındaki kadın nüfusunun otuz iki milyon olduğunu söyleyerek ülkemizin nüfusuna göre çok verimli bir sayı olduğunu vurgulayan Akın, pandeminin kadının yükünü arttırdığını ve birçok kadının, girişimciliğe adım attığını söyledi. Hizmet sektöründe kadının daha çok olduğunu dile getiren Akın, eğitim seviyesi yüksek kadınların girişimciliğe daha yakın olduklarını da ekledi.

"BURADA BİR HAKSIZLIK VAR"

İş hayatında, kadınların karar verici konumlarda olmayışına dikkat çekerek aynı özelliklere sahip olsalar bile erkeğin öncelikli tutulduğunu vurgulayan Akın, ataerkil bir toplumda yaşadığımızı ve hala dünya üzerinde erkeklerin yazdığı normlara göre kadınların yaşadıklarını söyledi. ‘‘Burada bir haksızlık var.’’ diye konuşan Akın, kadınların da iş hayatında olmasının önemli olduğunu vurguladı. Hanede sadece erkeklerin çalışmasını kastederek; ‘‘Yüzde 50, yüzde 50 için çalışıyor.’’ ifadelerini kullanan Akın, kadınlara işe alınırken yöneltilen ‘‘Çocuk doğurmayı düşünüyor musun?’’ gibi soruların kırıcılığından bahsetti. Akın, erkeğin hayalleri için bir şekilde para bulunabiliyorken, kadına inanılmadığını ve hayalleri için para bulunamadığını belirtti.

KAGİDER’in projelerini paylaşan ve aktif olarak proje ürettiklerini söyleyen Akın; kagiderpusula.org, dusortagim.com, sitelerinden güncel, ücretsiz eğitimler olduğunu söyledi ve bizzat kız kardeşinden örnek vererek bu eğitimler sayesinde nasıl girişimci olduğundan bahsetti. Akın, 2017 yılında ‘Geleceğin Kadın Liderleri’ projesinin Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu Toplantıları’nda Türkiye’den en iyi uygulama örneği olarak sunulduğunu ve bu uygulamaya geleceginkadinliderleri.org sitesinden her yıl Haziran’da lisans mezunu/ son sınıf öğrencilerinin başvuru yapabileceklerini belirtti.

İş hayatında kadın erkek eşitsizliği hakkında bizlerin neler yapabileceğinden bahseden Akın,  henüz öğrenciyken fırsatları sonuna kadar kullanılmasının altını çizerek gençlere tavsiyeler verdi. Akın son olarak, ‘‘İyi ilişkiler kazandırır, akıllı ilişkiler kurun.’’ dedi.

Muhabir: Erturan Köseoğlu