İletişim Fakültesinde Afet Eğitimi

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 3. Sınıf öğrencileri tarafından AFAD ile Afet Eğitimi semineri düzenlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri, deprem konusuna farkındalık oluşturmak için ‘Deprem ve Afet Yönetimi’  etkinliği düzenledi. Etkinlik, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergin Ulutaş ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinin katılımıyla İletişim Fakültesi 3 Mayıs Amfisi’nde gerçekleşti. Yürütülen etkinlikte, depreme her an yakalanabileceğimizin ve depremin hayatımızın bir parçası olduğunun bilincine varmak, deprem hakkında bilgilerin verilmesi, afet öncesi ve sonrası yapılması gerekenlerin anlatılmasına ilişkin konulara yer verildi. 

DEPREMİ RİSKLİ KILAN BİZLERİZ

Seminerin ilk konuşmacısı Ergin Ulutaş, deprem ve afet kelimelerinin birbirine benzediğini ama farklı anlamlarının olduğunu söyledi. Ulutaş,“Tehlike  her an olabilir ama eğer can kaybı ve ekonomik kayıp varsa ‘Afet’ kavramını  kullanırız. Depremi riskli  kılan bizleriz. Bunu önlemek için önlemler almamız gerekir.” dedi. Kapasite yüksek ise riskle ters orantılı olacağını belirten Ulutaş, kapasiteyi kurumsallık, eğitim, tatbikat, beceri vb. faktörler sağlayacağını söyledi. Japonya depremlere karşı aldığı  önlemle önde gelen ülkelerin başında olduğunu ve kendilerini sürekli geliştirdiklerini anlattı. Ulutaş, afet durumlarında medyanın bazen çarpıtma haberler yaptığını ve bununda toplumda yanlış  algılandığını söyledi.

KAPASİTEMİZİ GELİŞTİRMENİN ÖNEMİ

Konferansın devamında öğrencileri bilgi vermek amacıyla Kocaeli İl AFAD müdürlüğünden gelen eğitmenler, AFAD’ın 1939 depremi ile ilk çalışmalarına başladığını söyledi. Bir afette önceden alınan önlemleri ve sonrasında afetzedenin ne yapması gerektiğini anlatan eğitmenler, 2005  yılında  Afete Hazır Türkiye projesi yapıldığını ve afete hazır aile bu projenin ilk ayağı  olduklarından bahsettiler. Ardından AFAD’ın içerisindeki iş disiplininden bahseden eğitmenler, AFAD’da çok koordineli çalıştıklarını söyleyerek AFAD’a gönüllülüğün önemini vurguladılar.

Muhabir: Göktuğ Er, Enes Deniz