‘‘Varoluşsal Kodlamalar’’ adlı sergi Kocaeli Üniversitesi Antre Sanat Galerisi’nde

Ufuk Muslu'nun resimlerinden oluşan ‘‘Varoluşsal Kodlamalar’’ adlı sergi Dr.Öğr Üyesi Yasemin Sarı Bayer küratörlüğünde Kocaeli Üniversitesi Antre Sanat Galerisi'nde sanat severlerin beğenisine sunuldu.

Bu Gönderiyi Paylaş

Ufuk Muslu'nun ‘‘Varoluşsal Kodlamalar’’ adlı sergisi 24 Kasım-14 Aralık arası Kocaeli Üniversitesi Antre Sanat Galerisi’nde sürecek. Muslu, ‘‘Varoluşsal Kodlamalar’’ sergisi ile 20.yüzyılın baskısı nedeniyle bireylerin kendini var etmesindeki sorunları ifade edecek bir sanatsal yol olarak gördüğünü açıkladı. Muslu ‘‘Kadın ve erkek figürü üzerinden varoluş meselesini ifade etmeye çalıştım.’’ dedi. 


MODERN DÜNYANIN SANATÇI KİŞİLİKLERE ZARARI

Yirminci yüzyılda yaşamak, kişinin kendilik deneyimine zorlanması demek. Kaygı ve aşırılıklarla dolu bu çağda sürekli olarak gelenekler, standartlar, normlar ve değerler bozuşmakta, süreksizleşmekte, sarsıntı geçirmekte ve çoğu kez kendini ortaya koyamadan yıkılmakta. Bu yüzden Ufuk Muslu’nun genel olarak sanat ve özel olarak resim anlayışı akış halindeki deneyim alanında edindiği izlenimleri; portreler, otoportreler, figürler, imgenin sığındığı mekânsal geçişlerdeki soyutlukları ve amorf yapıları tuvale aktarmakta. Modern dünya ve endüstriye dayalı dönüşümlerden sanatçı kişiliklerinde rahatsızlıklar geliştirdiği için kendisini resimlerde ifade ettiğini söyleyen Muslu, daha çokta açıkların bu endüstri toplumunun oluşturduğu atıklar üzerine yoğunlaştığını söyledi. Muslu, ‘‘Ressam ya da sanatçı çağının yaşamını çağından öğrenmiş olduğu şeyleri ifade etmek zorunda. Aynı zamanda benim varoluşuma katkıda bulunan manzaraların ve kişilerin resimleri de var bunları portre ve otoportreler ile belirttim.’’ dedi.



TEK BİR TEMADA FARKLI İMGELER

"Varoluşsal Kodlamalar" başlıklı serginin küratörlüğünü yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Dr.Öğr.Üyesi Yasemin Sarı Bayer, Muslu’nun farklı dönemlerdeki işlerinin hepsini tek bir temada topladıklarını ve farklı imgelerin bir araya geldiği bir sergi olduğunu belirtti. Muslu’nun sanatçı kişiliğine hayran olduğunu söyleyen Bayer, ‘“Çalışma disiplini, yaklaşımı, sanatla olan bağı ve sanata harcadığı mesai ile tam bir sanat insanı ile tanışmak beni çok mutlu etti. İzleyicinin de keyif alacağından eminim.’’ dedi. Dr.Öğr.Üyesi Yasemin Sarı Bayer, Muslu’nun sanat felsefesini özümsedikten sonra ‘‘Varoluşsal Kodlamalar’’ konseptli sergiyi çıkardıklarını ifade etti.




‘‘KARGA METAFORUYLA KENDİ VAROLUŞUNU MERKEZE YERLEŞTİRMİŞ’’

Serginin adı olan "Varoluşsal Kodlamalar" üzerine konuşma yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Prof.Dr Neslihan Kıyar serginin amacını karşıtlığın insana dayattığı varoluş kaygısını günümüz ifade olanakları ile gözler önüne serdiğini açıkladı. Kıyar, ‘‘Çalışmalar arasında rastladığımız yaşadığı memleketine ait peyzaj görünümleri ile köklerine göndermeleri, natürmortları, karga metaforuyla kendi varoluşunu merkeze yerleştirdiği resimleri farklı tekniklerle ele alınmış olmakla birlikte bu geleneksel tekniklerin güncel kaygılarla uygulandığına şahit olmaktayız.’’ dedi. Kıyar, Muslu’nun bu yüzyılda dönüşen sosyolojik ve psikolojik metaforları kullanarak çıplak bir düşünce evrenine yönlendirdiğini söyledi. Kıyar "Estetik kaygıların dönemsel olarak değiştiği gerçeğine bağlı olarak netleşebiliriz ki Ufuk Muslu'nun göndermeleri bir eleştiri olarak algılanmalıdır." sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.


Muhabir: Göktuğ Er