Yer Altından Rap Yüzüne

Gün geçtikçe popülerleşen ve alternatif müzik tarzından çıkıp kendi kültürünü oluşturan Rap müzik, artık sosyal mecraların yanında radyolarda da karşımıza çıkmaya başladı.

Bu Gönderiyi Paylaş

 Spotify ve YouTube Music gibi mecralarda son yıllarda en çok dinlenen müzik türü Rap oldu. Rap müzik yarattığı etkiyle insanlara Hip-Hop kültürünü ve yaşam tarzını benimsetmeye başladı. Rap müzik henüz günümüzdeki kadar popüler değilken, 2010 yılında internet radyoculuğu yapan TürkRapFM, Türkçe Rap’e önemli katkılar sunmuş bir oluşum. Türkçe Rap’in gelişmesi ve yayılmasında parmağı olan TürkRapFM, bu kültürü albümler, mitingler ve konserler ile destekledi. Bizler de TürkRapFM’in kurucusu Hakan Altuntaş ile Rap’in kısa zamanda yükselen popülerliğini ve internet radyoculuğu hakkında konuştuk.


‘‘TÜRKRAPFM RAP KÜLTÜRÜNE DEĞER KATAN BİR OLUŞUM’’

Altuntaş, radyoyu kurduğu 2010 senesinde, Rap müzik alanında aslında müzikal ve görsel olarak kaliteli işler yapıldığını ama popülerleşmesinin uzun sürdüğünü dile getirdi. Türkçe Rap’in ilk çıktığı zamanlarda, Türk Rapçilere birtakım suçlamalar geliyordu. O senelerde Rap müziğini icra eden herkese esrarkeş ve alkolik gözüyle bakılıyordu. Bu temsilin oluşmasında Rap kültürü dışından gelen kişilerin yaptığı olumsuz yorumlar etkili oldu. TürkRapFM’in Rap kültürüne değer katan ve bu önyargılı temsili yok etmeye çalışan bir oluşum olduğunu söyleyen Altuntaş, Rap müziği daha büyük kitlelere duyurmak dışında 

hiçbir beklentisinin olmadığını belirtti.


‘‘12 YILDA BU KÜLTÜRE BİR ŞEYLER KATTIK’’

Altuntaş, Rap müzik türünün zamanın ruhuna en çok uyan tür olduğunu ve yükselişinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Şu anda milyonlar tarafından dinlenen birçok ismin ilk defa kendi sayfalarında ve radyolarında paylaşıldığını söyleyen Altuntaş, bu tür destekleri vermekten hep mutluluk duyduğunu belirtti. Altuntaş, ‘‘TürkRapFM de 12 yıllık bir kuruluş ve elbette bu 12 yıl, bu kültüre bir şeyler kattı. Türkiye’nin en büyük radyo yarışmalarından ‘En İyi İnternet Radyosu’ olarak döndü. Yarışmalarda Rap ismini duymak bile bizi gururlandırdı.’’ diyerek radyolarının Türkçe Rap’in kültürüne verdiği katkıyı bu şekilde açıkladı. 


RAP MÜZİĞE HER MECRADADAN TALEP

Altuntaş radyolarının kurulduğu dönemde Rap müziğin aktif bir dinleyici sayısı olmadığından bahsetti. Altuntaş, oluşumlarının kurulduğu 2010 senesinde internet radyoculuğundan başlamasının sebebini ise frekanslı radyoya göre internet  radyoculuğunun  maliyetinin az olmasına bağladı. Geleneksel radyolarda popülerleşen rap müzik hakkında sorumuzu alan Altuntaş, “Şu anda geleneksel radyoların hepsinde Rap müzik çalınmasının bir risk taşımıyor, Rap müziğe talep oldukça yüksek ve geleneksel radyolar da bu talepleri gördüğü için Rap programlarına başladılar.” şeklinde yanıtladı.


İNTERNET RADYOCULUĞUNUN BÜYÜSÜ

Rap müziğin günümüzdeki popülerliğini, neredeyse tüm sosyal mecralarda görünür olmasından ve çoğu radyoda çalınmasından anlayabiliyoruz. Bu popülerliğin nedenini  müzik platformları arasındaki rekabet olarak gören Altuntaş, dijital müzik platformlarının müzik dünyasına yeni bir açılım getirdiğini belirtti. Spotify, YouTube Music gibi dijital müzik platformlarının sadece internet radyolarını değil, geleneksel radyoları bile sekteye uğrattığını söyleyen Altuntaş, yine de ‘‘radyo ruhu’’nun yerine bir şeyin geçemeyeceğini düşünüyor. Bir sonraki şarkının ne olacağını bilmemek ve bunun bir sürpriz olması, TürkRapFM yöneticisine göre keyif veren bir olay. Bunun haricinde Rap müzikte olan argo kelimelerin çoğunluğu sebebiyle geleneksel radyolarda sansüre uğradığını ancak internet radyoculuğunda buna rastlamadığını belirten Altuntaş, ‘‘Denetlemeler olmadığı için de tüm müzikler çok rahat bir şekilde herhangi bir sansüre maruz kalmadan çalınabiliyor.’’ dedi.


OLD SCHOOL’A ÇOK CİDDİ BİR TALEP VAR

Radyolarında hâlâ Old School (eski okul) Rap müziğe çok ciddi bir talep olduğunu söyleyen Altuntaş, ‘‘Eski parçaların çoğu, kitlemiz tarafından biliniyor, Old School isimler fazlaca isteniyor. New Schoollar (yeni okul) ise özellikle kendine has bir tarzı olan ve başarılı lirikler sunan isimler de oldukça beğeniliyor ve talep ediliyor.’’ dedi. 12 yıldır olduğu gibi yeni çıkan rapçilere destek vermeye devam ettiklerini söyleyen Altuntaş, New School rapçilerin parçalarını hem sosyal medyalarında hem de radyolarında duyurduklarını belirtti.


HEM TÜRLERE HEM RAPÇİLERE GÖRE EŞİT PAYLAŞIMLAR

TürkRapFM, Twitter ve Instagram hesaplarını aktif bir şekilde kullanıyor. Instagram’da 98 bin takipçisi, Twitter’da ise 132 bin takipçisi var. İnternet sayfalarındaki paylaşımlarıyla büyük bir kitleye müzikal açıdan yol gösteren TürkRapFM, her gün düzenli olarak paylaşım yapıyor. Paylaşımlarında herhangi bir sanatçının önceliğinin söz konusu olmadığını, eşit bir şekilde dağılım yaptıklarını söyleyen Altuntaş, bazen destek olabilmek adına New School Rapçilere daha fazla yer verdiklerini açıkladı. Altuntaş, ‘‘Yeni çıkan parçaların duyulması adına da paylaşım yapıyoruz ya da en eski parçalara yer verip nostalji yaptığımız da oluyor. Hem türlere hem rapçilere göre eşit bir dağılım gözetiyoruz.’’ dedi.


Muhabir: Göktuğ Er