'Türk Müziğinin Unutulmaz Bestekarı: Cemal Reşit Rey'

Ünlü bestekâr Cemal Reşit Rey, ölümünün 36’ıncı yıldönümünde İzmit Belediyesi'nin ‘İzmit Unutmaz’ etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde düzenlenen program ile anıldı

Bu Gönderiyi Paylaş

İzmit Belediyesi ‘İzmit Unutmaz’ etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde düzenlenen programda ünlü besteci ve koro şefi Cemal Reşit Rey’i andı. İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘İzmit Unutmaz’ etkinliğinde Cemal Reşit Rey’in eserleriyle İzmitliler keyifli vakit geçirdi. 

DOĞU ve BATI SENTEZİNİN SANATÇISI

Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü mezunu ve aynı zamanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi(KBB) Müzik Orkestrası aktif müzisyenlerinden İrem Başdaş’ın konuk olduğu program moderatör Numan Ertuğrul Uzunsoy’un sunumuyla başladı. Ülkemizin en önemli bestecilerinden olan Cemal Reşit Rey’in Batı ve Anadolu’yu sentezleyerek ortaya koyduğu başarılı musiki hayatından kesitler ile anma töreni başlatıldı.

ÖĞRENCİLERİNDEN ANLAMLI SÖZLER

8 yaşında ilk bestesini yapan Cemal Reşit Rey, İstanbul Senfoni Orkestrası’nın da temellerini atarak Türkiye’yi musiki anlamda bir adım ileri taşımıştır. Besteciliğinin yanı sıra Darülelhan’da eğitim vererek ülkemize birçok sanatçı yetiştiren Rey’in, öğrencileriyle gerçekleştirilen bir röportajda öğrencileri: ‘’Bu hayattaki en büyük şansımız onun öğrencisi olmak.’’ demişlerdir.

ESERLERİYLE ANILDI

Besteci, piyanist, eğitimci, orkestra yöneticisi Cemal Reşit Rey, ardında ‘Onuncu Yıl Marşı’ ve ‘Lüküs Hayat Opereti’nin besteleriyle birlikte birçok eser bıraktı. Törende, bu eserlerin görsellerle desteklenerek ortaya konması ve eser dinletileriyle izleyenler keyifli vakit geçirdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği , “Hayatta musiki lazım değildir, çünkü hayat musikidir. Musiki hayatın neşesi, ruhu, süruru ve her şeyidir.” sözüyle program sona erdi.

Muhabir: Zeynep Tarım, Göktuğ Er